Cucle su pune klica

Kao što su mnogi roditelji i sumnjali, cucle za bebe prepune su bakterija, pokazuje novo istraživanje.
U maloj studiji istraživači su testirali 10 korišćenih cucli koje su uzete od zdravih beba i 7 novih cucli. Pet korišćenih cucli bilo je neznatno kontaminirano, dok je preostalih pet bilo veoma zagađeno. Sve u svemu, na korišćenim cuclama istraživači su otkrili više od 40 različitih vrsta bakterija. Nove cucle su takođe sadržale bakterije, ali ne u tolikoj meri. Istraživači kažu da je to zbog toga što one nisu bile izložene hrani i vodi. Sa druge strane, ovo istraživanje nije osmišljeno kako bi se utvrdilo da li i koliki broj beba se razboli od bakterija sa cucli.
Kako da očistite cuclu?
„Ako vaše dete koristi cuclu, dezinfikujte je svake večeri jer se tako može smanjiti broj bakterija i sprečiti pojava biofilma“, kaže istraživač Tomas Glas, stručnjak za mikrobiologiju Oklahoma Stejt Univerzitetskog centra za zdravstvenu nauku u Tulsi, SAD. On preporučuje da koristite rastvor za proteze koji se može kupiti bez recepta i da u njega potopite cucle preko noći. Ujutru ih operite vodom i stavite ih u kesu.
Cucle ne treba koristiti neograničeno. Glas preporučuje da ih menjate na svake dve nedelje, a ako se dete razboli, zamenite sve njegove cucle. „Takođe, ako cucla padne na pod, ne bi trebalo da je vratite detetu u usta nego da je odmah zamenite“, kaže on.
Ne slažu se svi sa ovim merama opreza
Brus Hirš, specijalista za zarazne bolesti, smatra da roditelji imaju previše briga, pa bakterije na cucli ne bi trebalo previše da ih uznemiravaju. „Bakterije su svuda oko nas, pa ih ima i na cuclama, međutim deca ionako stavljaju sve što stignu u usta“, kaže on. „Prljava cucla može biti dobra stvar. Izlaganje različitim vrstama bakterija rano u životu može da pomogne da se kod deteta razvije i održi zdrav imuni sistem“, kaže Hirš.
Nalazi ovog istraživanja predstavljeni su nedavno na jednom medicinskom skupu i treba ih smatrati preliminarnim, jer još nisu prošli proces u kom stručnjaci proveravaju njihovu validnost.
Sve u svemu, treba voditi računa o higijeni cucle kako bebu ne biste nepotrebno izlagali bakterijama i virusima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakterijebebeCucleimunitetinfekcijaKliceprljavstinavirusi
Komentari (0)
Dodaj komentar