Deca i duvanski dim u kolima

Nedavno je u Sjedinjenim Američkim Državama sprovedeno istraživanje prema čijim nalazima je zaključeno da je u poslednjih 10 godina opao broj dece koja su za vreme vožnje u automobilu bila sa nekim ko je pušio cigarete. Ta brojka je sa 48% opala na 30%.
Trend o neizlaganju pasivnom pušenju primećen je među decom različitog uzrasta, od osnovaca do srednjoškolaca.
Pored toga, za isti vremenski period porastao je broj tinejdžera nepušača sa 80% iz 2000. godine na 88%.
Za potrebe studije, istraživači su analizirali podatke prikupljene od oko 27.000 dece različitih uzrasta. Podaci su prikuljani ukupno pet puta, odnosno na svake dve godine.
Istraživači kažu da je u poslednjoj deceniji postignut značajan napredak u smanjenju broja dece izložene duvanskom dimu za vreme vožnje automobilom. Ipak, oni smatraju da i dalje ima puno dece koja su na ovaj način izložena pasivnom pušenju.
Kako pasivno pušenje šteti deci
Istraživači kažu da su potrebni dodatni i stalni napori kako bi se smanjilo pasivno pušenje kod dece. Oni ističu da zabrane pušenja na javnim mestima, kao što su restorani, barovi i radna mesta, znatno pomažu nastojanju da se vazduh očisti od dima cigareta. Zabrane kao što su ove pomažu da deca ređe dolaze u kontakt sa nikotinom i drugim štetnim česticama iz zapaljenih cigareta.
Druga istraživanja su pokazala da mladi ljudi koji su često izloženi duvanskom dimu imaju više raspiratornih infekcija, kao i ozbiljne oblike astme i probleme sa srednjim uhom.
U zatvorenom prostoru, poput automobila, deca su posebno ranjiva kada roditelji ili drugi saputnici puše. Deci je teško da izbegnu izloženost duvanskom dimu u motornim vozilima u periodu života kada su njihova pluća, nervni i imuno sistem još uvek u razvoju.
Stručnjaci kažu da ne postoji bezbedan nivo i dužina izloženosti duvanskom dimu za decu. Zbog toga je neophodno da se od kuća, automobila i škola naprave sredine bez duvanskog dima.
Do sada se smatralo da porodične kuće predstavljaju mesto gde su deca najčešće izložena duvanskom dimu, ali ništa manje opasno mesto ne predstavlja automobil.
Istraživači zaključuju da zabrana pušenja cigareta u motornim vozilima u kojima se nalaze deca predstavlja najefikasniji način da se deca zaštite od izlaganja duvanskom dimu.
Zaključak
Ovakva iskustva bi trebalo primeniti i kod nas, tako da i korisne stvari iz razvijenih zemalja koristimo u našoj svakodnevnoj praksi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

deca i cigareteduvanski dimduvanski dim i decaizloženost duvanskom dimunikotinpasivno pusenje
Komentari (0)
Dodaj komentar