Deca i tablet računari

Ako vaš mališan redovno u rukama drži telefon ili tablet uređaj, verujte da nije jedini. Prema jednoj studiji iz 2013. godine, 38% dece mlađe od 2 godine koristi ove mobilne uređaje.

Pitanje je da li mala deca uopšte treba da koriste ove uređaje i ako je tako, koliko vremena smeju da ih koriste u toku dana?

Kako tehnologija napreduje, a deca koriste mobilne uređaje u sve mlađem dobu, stručnjaci razmatraju da li pedijatri treba da daju konkretnije savete roditeljima. Na nedavno održanom godišnjem sastanku Američke akademije za pedijatriju, dva pedijatra su iznosila svoja mišljenja o prednostima i manama davanja maloj deci elektronskih uređaja.

Dimitri Kristakis, profesor pedijatrije na Univerzitetu u Vašingtonu, smatra da se deci može omogućiti pristup ovim uređajima, ali ne po svaku cenu.

„Po mom mišljenju, do 30 minuta na dan kvalitetnog interaktivnog vremena ispred ekrana je u redu. Idealno bi bilo da se to radi pod nadzorom starije osobe i, što je još važnije, da ne zameni drugo kvalitno vreme. Ove uređaje ne treba davati deci u toku jela ili u vreme kada bi roditelj obično razgovarao sa njima“, kaže on.

On savetuje roditelje da obrate pažnju na sadržaj, odnosno da se posebno fokusiraju na brzinu promene slika koje se nalaze na ekranu. Prekomerna stimulacija može dovesti do određenih problema. Roditelji treba da razmotre mogućnost interakcije. Ako ovi uređaji podstiču interakciju sa detetom, onda je to plus.

Njegov zaključak je da nikada nije bilo teže biti roditelj i upravljati digitalnim životima dece. Roditelji moraju da provedu više vremena razmišljajući o tome koliko i šta njihova deca gledaju na ekranima. Roditelji i pedijatri treba da budu svesni da postoje razlike među medijima.

Sa druge strane, Donald Šifrin, pedijatar iz Vašingtona sa radnim iskustvom od 37 godina, smatra da za decu mlađu od dve godine, socijalna interakcija sa „trodimenzionalnom osobom“ predstavlja pametniji put kojim treba ići u ovom trenutku.

Smernice

  • Roditelji decu uče bolje od ekrana. Rezultati jednog istraživanja pokazuju da deca izložena glasovnom učenju sa ekrana nisu naučila podjednako dobro kao kada ih je podučavala neka osoba.
  • Pazite se mobilnih uređaja kao nečeg što se podrazumeva. Verovatno se svaki pedijatar našao u situaciji da je roditelj oduzeo detetu neki urećaj kako bi mogao da obavi pregled. U trenutku kada je dete postalo blago frustrirano, roditelj je vratio detetu urećaj da bi ga smirio. To dovodi i do problema samokontrole.

Dakle, posao pedijatra je da pomaže porodicama da se povremeno izbore sa problemima roditeljstva.

Nekad su se roditelji borili sa vremenom koje deca provode ispred televizora, a sada su tu i razni drugi uređaji. Naš posao je da budemo mudri kada uzmemo u obzir šta su mediji u odnosu na porodicu i zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

deca i kompjuterideca i mobilni telefondeca i tablet računarideca i tehnologijavaspitanje dece
Komentari (0)
Dodaj komentar