Deca i vitamin D

Dečji lekari upozoravaju da nedostatak vitamina D dovodi do povećanih stopa dijabetesa, tuberkuloze, multiple skleroze i rahitisa – bolesti kostiju koja nije tipična za decu još od 19. veka. Veruje se da u Velikoj Britaniji nedostatak vitamina D utiče na bar polovinu populacije.
Vitamin D je neophodan organizmu kako bi apsorbovao kalcijum i fosfor iz ishrane i obezbedio zdravlje kostiju i zuba. Veći deo unosa ovog vitamina dolazi preko izlaganja kože sunčevoj svetlosti (koja može biti smanjena tokom zimskog perioda). Male količine vitamina D mogu se naći u masnoj ribi, žumancetu i ribljem ulju.
Dečji problem
Nedostatak vitamina D predstavlja poseban problem za decu i mlade osobe. Nedavni podaci sugerišu da je zabeleženo četiri puta više slučajeva rahitisa u proteklih 15 godina.
Profesor Mič Bler, direktor klinike za promociju zdravlja na Kraljevskom koledžu u Londonu, navodi da je poznato da nedostatak vitamina D predstavlja sve veći problem, a istraživanja otkrivaju zapanjujuće nizak nivo ovog vitamina kod određenih starosnih grupa, uključujući decu.
„Samo 10% preporučenog dnevnog unosa vitamina D moguće je ostvariti putem ishrane, a na području Velike Britanije još manji procenat dolazi od izlaganja suncu. Nedostatak ovog vitamina povezan je sa mnoštvom ozbiljnih bolesti kod dece i odraslih koje bi se mogle sprečiti relativno jednostavnim koracima, kao što je uzimanje suplemenata“, kaže on.
Pre izvesnog vremena, u Velikoj Britaniji je preporučeno da sve trudnice i žene koje doje, kao i deca uzrasta od 6 meseci do 5 godina, a i osobe starije od 65 godina, uzimaju suplemente vitamina D.
Bler kaže da je na osnovu ovih podataka pokrenuta akcija u nekim zemljama (SAD, Kanada, Finska i druge) da se široj populaciji obezbedi veća dostupnost suplemenata na bazi vitamina D po pristupačnim cenama.
Vitamin D akcija
Kraljevski koledž Velike Britanije pokrenuo je sledeću kampanju:

  • Suplementi vitamina D treba da budu lako dostupni, jeftini i veoma kvalitetni.
  • Treba sprovesti istraživanja koja će utvrditi prednositi i mane daljeg obogaćivanja namirnica vitaminom D.
  • Uvesti profesionalne smernice za zdravstvene radnike, uključujući standardizovane smerenice o tome kako se dijagnostikuju i leče bolesti povezane sa nedostatkom vitamina D.
  • Pružanje jasnih inforamacija javnosti na upozoravajuće znake nedostatka vitamina D i kako ga sprečiti.
  • Sprovesti dalja istraživanja u vezi sa vitaminom D i bolestima kostiju.
  • Bolji nadzor kojim će se pratiti uticaj nedostaka vitamina D na čitavu populaciju.

Napomena
Ovaj trend će verovatno ubrzo doći i do nas i do naše dece. Mi smo možda u povoljnijoj situaciji pošto je kod nas broj sunčanih dana veći pa su naša deca više izložena suncu. Sa druge strane, naša deca jedu dosta jaja u raznim oblicima (pržena, kuvana …) pa je možda i zbog toga manje primetan nedostatak vitamina D.
Ono što možemo prvo učiniti jeste da se posavetujemo sa lekarima o tome da li, kakve vitamine i u kolikoj količini treba da dajemo deci.
Druga stvar je u tome da deci omogućimo da se svakog leta više sunčaju i više vremena provode na otvorenom prostoru. Što se tiče ishrane, preporučujemo da deci pripremate više hrane koja sadrži žumanca i riblje meso.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mineralinedostatak vitaminarahitissunčanjesuplementivitamin dvitaminizdrava hranazdrava ishrana
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Dragan Cvetković

    Preneli smo deo priloga stranih autora, ali u svim našim prilozima preovlađuje mišljenje da deca i odrasli treba da se zdravo hrane. Zdrava ishrana podrazumeva što više raznovrsne hrane, što više voća, što više povrća i kuvanu hranu. Za decu je najvažnije, pored zdrave ishrane, da što više vremena proveode na otvorenom prostoru igrajući se na svežem vazduhu i prirodnom svetlu.

  • Milica Jeremić

    Zar ne vidite da je ovo reklama za suplemente?! Zašto prodani doktor ne savetuje da deca ne bleje u kompjutere ceo dan, već da se igraju napolju na vazduhu? I kad nije tropsko vreme, sunčeva svetlost utiče na prirodno stvaranje vitamina D u organizmu.
    Nemojte da samo prepisujete ove plaćene tekstove, malo zdravog razuma, Pelagića i drugih dobronamernika koji ne rade za farmakološku mafiju.
    Pozdrav.