Dečje sedište u kolima spasava život

Iako je novi zakon u saobraćaju u Srbiji već dosta dugo na snazi, mnogi vozači i suvozači ne koriste sigurnosne pojaseve. Najtragičnije je to što mnogi roditelji voze decu na prednjem sedištu, ne vezuju deci sigurnosne pojaseve i ne koriste dečja sigurnosna sedišta.
Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je tokom 2011. godine desetoro dece izgubilo život samo zbog toga što su roditelji (vozači) bili nemarni i lenji, pa decu nisu vozili bezbedno, sa sedištem za decu ili sa sigurnsnim pojasem.
Dokazano je da sigurnosni pojas i sigurnosno dečje sedište štite zdravlje dece i živote pri brzinama od 30 do 120 km/h, a to su najčešće brzine kojima se prevoze deca.
U svim razvijenim zemljama sedišta za decu i sigurnosni pojasevi za vozače (i suvozače) obavezni su u cilju smanjenja broja povređenih i nastradalih u saobraćaju. Nepridržavanje ovih propisa oštro se kažnjava, tako da su postignuti zavidni rezultati u smanjenju broja povređenih i poginulih u saobraćajnim nesrećama.
U Velikoj Britanije su dečja sedišta obavezna za decu starosti do 12 godina, a posle toga je obavezan sigurnosni pojas.
Veoma je važno da dečje sedište odgovara propisima o bezbednosti (standardima Ujedinjenih nacija), starosti i visini deteta i da se pravilno montira i koristi.
Pri biranju sedišta treba voditi računa o tome da sedište odgovara detetu i automobilu i da se pravilno i lako montira. Skupo sedište ne mora biti najbolje sedište, a loše postavljeno sedište je ponekad opasnije od nepostavljenog sedišta. Ukoliko ne umete da namontirate sedište, obratite se prodavcu, serviseru ili komšiji koji to zna.
Sva deca uzrasta od 12 godina i mlađa treba da se voze na zadnjem sedištu kad god je to moguće. To je obično najbezbedniji deo automobila u slučaju sudara i sprečava decu da budu povređena i od vazdušnih jastuka. Dečje sedište treba da je prilagođeno starosti deteta, težini i vesini, jer nije dobro ni premalo ni preveliko sedište.
Za bebe treba koristiti sedište za bebe (glava deteta treba da je unazad zabačena za 45 stepeni). Bebi sedišta treba koristiti dok su deca mlađa od 12 i 15 meseci ili teška do 13 kg.
Postoje i sedišta okrenuta unazad, postavljena na prednje suvozačko sedište, ali pod uslovom da tu nema vazdušnog jastuka (ili je on isključen).
Za veću decu, od oko 15 kg težine ili do 12 godina, koristi se takozvano Buster sedište, koje samo podiže dete tako da se može privezati sigurnosnim pojasem za odrasle (da drži karlicu i ramena, a ne stomak i vrat). Pojas deci treba stavljati normalno kako treba, a ne oko vrata ili iza leđa.
Nemojte nikad držati dete u krilu (u mnogim zemljama je to strogo zabranjeno) i nemojte ga voziti nevezano (da šeta vozilom), jer je tada opasnost po dete najveća i pri malim brzinama.
Deci u kolima, dok se voze, dajte samo plišane igračke, jer čvrste igračke mogu biti uzrok povređivanja i pri slabijem kočenju.
Upozorenje
Bez obzira na pojaseve i sedišta, najvažnije je da brzinu prilagodite uslovima saobraćaja i puta.
Nikad ne vozite prebrzo, pogotovu ne kada vozite decu.
Kada vozite decu, nema izgovora: nemam sedište, neispravan je pojas, samo u gradu, samo kratka deonica, dan je, nije noć, "časkom", nema milicije…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bezbednost u saobracajupovreda decesaobraćajna nesrećasaobraćajni udesSigurnost u saobraćajuzdravlje dece
Komentari (0)
Dodaj komentar