Depilacija i komplikacije

Sve više žena depilira bar neki deo tela, i to najčešće u letnjem periodu. Većina muškaraca voli kosmatost po telu, ali se i neki od njih povremeno depiliraju. Najčešće se depiliraju lice, noge i ruke, dok neke žene depiliraju predeo tela ispod pazuha i oko polnih organa.
Većina metoda za depilaciju jeste bezopasna, ali uvek postoji opasnost da dođe do infekcije kože i zdravstvenih komplikacija.
Načini depilacije
Najpoznatiji načini depilacije su: brijanje, čupkanje pincetom, epilacija električnim epilatorom, indijska depilacija, elektroliza, topli vosak, krema za depilaciju i laser.
Moguće komplikacije i problemi
Za sprečavanje infekcija i komplikacija prilikom depilacije najvažnija je primena higijene i izbegavanje sastojaka koji izazivaju alergije.
Brijanje treba vršiti čistim i dezinfikovanim oštrim brijačem ili žiletom. Ova metoda može izazvati iritaciju kože, naročito ispod pazuha ili oko polnih organa. Najveći je rizik od posekotina, pa zato treba biti vešt i oprezan. Svako treba da koristi svoje sredstvo za brijanje.
Čupkanje dlačica pincetom nije previše bolno, ali je sporo. Mogućost iritacije kože nije velika, ali se takođe ne preporučuje da više osoba koristi istu pincetu, mada se pinceta može lako oprati i dezinfikovati.
Epilacija električnim epilatorom veoma je slična depilaciji pincetom, mada se to pomoću električnog aparata vrši mnogo brže i bezbednije. Ograničenja i opasnosti slični su kao prilikom čupkanja dlačica pincetom. Ova metoda je bolnija od čupkanja pincetom, pošto se istovremeno čupa više dlaka.
Indijska depilacija slična je čupkanju pincetom, ali to vrše stručne osobe specijalnim nitima. Ovaj način je redak i relativno skup za naše prilike. Rizici nisu veliki i slični su kao prilikom epilacije ili čupkanja pincetom.
Elektroliza se vrši pomoću tankih žica (elektroda) i električnih impulsa, ali je metoda relativno spora (dlaka po dlaka). I ova metoda može izazvati iritaciju kože i burnu reakciju, pogotovu ukoliko je radi nestručna osoba.
Topli vosak može izazvati crvenilo i alergijske reakcije. Postoji i opasnost od opekotina ukoliko se ne vodi dovoljno računa o temperaturi voska.
Krema za depilaciju dlačice uklanja hemijskim putem. I ovde je velika mogućnost za alergijsku reakciju ukoliko se nestručno radi. Preporučuje se proba na manjem delu tela pre nego što se pristupi depilaciji. Nekvalitetne kreme sumnjivog porekla mogu izazvati nepoželjene posledice.
Laserom depilaciju treba da obavljaju stručne osobe, jer se nestručnim radom mogu izazvati crvenilo i iritacija kože, pa čak i burna reakcija ili trajni ožiljci.
Upozorenja
Prilikom nestručne i nesmotrene depilacije može doći do posekotina, crvenila, infekcija, pojave čireva, pa čak i ožiljaka.
Alergijske reakcije na neke sastojke mogu biti burne, pa zbog toga treba izbegavati kombinaciju dve-tri metode depilacije istovremeno. Istovremena upotreba voska, kreme za depilaciju i čupkanja pincetom (epilacije) može izazvati veoma nezgodne reakcije kože sa neželjenim posledicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alergijacrvenilodepilacijadermatitisdlakavostinfekcija kožemaljavostoziljciposekotine
Komentari (0)
Dodaj komentar