Dermatolog otkriva: ‘Jedite ovo svaki dan i nećete imati bore’

Možda zvuči suludo, ali svakodnevna konzumacija badema može zadržati kožu bez bora, tvrdi dermatolog. „Kažem svojim pacijentima da je konzumiranje tri šake badema dnevno prirodan način za lečenje bora“, rekla je hirurg za rak kože dr Nira u video snimku na svom TikToku. Njen snimak o zdravlju kože pregledan je više od 81.000 puta otkako je objavljen, navodi Njujork post.

Nira, koja je završila specijalizaciju i obuku za rak kože na Harvardskoj medicinskoj školi, rekla je: „Konzumacija badema može umereno, ali ne i drastično poboljšati kožu, ali je potrebno više istraživanja. Za najbolje rezultate, svakodnevno nanosite kremu za sunčanje, koristite antioksidativni serum poput vitamina C i uključite retinoide u svoju rutinu.

Doktor je takođe rekao da postoji čak i studija koja podržava njenu tvrdnju. „Klinička studija koja je trajala 24 nedelje pokazala je da su žene koje su konzumirale oko 400 kalorija badema dnevno (oko tri šake) imale značajno smanjenje bora na licu/finih linija i hiperpigmentacije“, rekla je ona o studiji Univerziteta u Kaliforniji, a prenosi Večernji.

Studija na 49 žena u postmenopauzi otkrila je da su nakon šest meseci bore smanjene za 16%, a hiperpigmentacija za 20%. Na kraju studije, žene koje su jele bademe imale su povećanu hidrataciju kože na obrazima i čelu.

Neki komentatori ispod Nirinog videa su joj zahvalili na savetu. „Idem da kupim bademe“, rekla je jedna korisnica, a druga je dodala: „Uvek jedem bademe, to mi je omiljena užina“. Treći je jednostavno napisao: ‘Mama je bila u pravu.’

Drugi su imali dodatna pitanja o hrani koja je dobra za kožu. „Ne mogu da jedem orašaste plodove zbog alergije. Ima li zamena?“, upitala je jedna osoba. Nira je odgovorila: ‘Omega 3 suplementi mogu imati slične prednosti’. „Rečeno mi je da previše badema izaziva kamen u bubregu?“, upitao je drugi. „Ali tri šake za zdrave ljude ne bi trebalo da budu problem“, odgovorila je Nira, „Bademi su tako dobri za vas – proteini, omega masne kiseline, imaju mnoge zdravstvene prednosti.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

boredermatologishranakožanega
Komentari (0)
Dodaj komentar