Deterdženti opasni za decu

Nova studija otkriva da vrećice (kesice) koje sadrže tečnost za pranje veša ili vrećice tečnosti za pranje sudova mogu predstavljati opasnost za decu, naročito za njihove oči. Istraživači kažu da bi roditelji ova sredstva trebalo da čuvaju van domašaja dece, jer ako ih dete stisne ili zagrize, tečnost može da izađe napolje i dođe u kontakt sa očima, ustima ili nosem deteta.

U roku od samo nekoliko meseci 2012. godine, autori studije zabeležili su 10 slučajeva kad su deca mlađa od 4 godine imala povrede oka od kontakta sa tečnošću iz vrećice sa deterdžentom za pranje. U tom istom periodu, još 21 dete je lečeno nakon slučajnog konsumiranja tečnosti iz ovih vrećica.

Sva deca sa povredama oka uspešno su se oporavila nakon terapije irigacije oka i antibiotik masti. Prema studiji, period oporavka je bio oko četiri dana. O deci koja su progutala tečnost iz vrećica nema dodatnih informacija.

Autori istraživanja navode da jarke boje tečnosti u ovim vrećicama koje su se pojavile na tržištu pre oko četiri godine, mogu da zainteresuju decu koja žele da se igraju sa njima.

„Neki proizvođači se drže propisa i na pakovanja svojih proizvoda stavljaju upozorenja o rizicima, a pored toga ih prodaju u takvim pakovanjima koja dece ne mogu sama da otvore. Međutim, ove bezbedonosne stavke nisu uvek prisutne“, kaže dr Konstanca Vest, pedijatrijski oftalmolog i vanredni profesor na Dečjem odeljenju oftalmologije pri Univerzitetu Sinsinati.

Prema istraživačima, ova tečnost može izazvati više štete nego tipični deterdžent za sudove i veš, jer je prisutnost hemikalije koncentrisanija.

Napomene

Ova svetska iskustva mogu nas podsetiti da sva sredstva koja su potencijalno opasna za decu (praškasti deterdženti, tečni deterdženti, deterdženti u obliku tableta, hemikalije za čišćenje sanitarnih prostorija, otrovi za insekte i glodare i slično) držimo van domašaja dece (zaključano ili podignuto visoko na stalaži).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hemikalije i decairitacija očijutoksične materije i decatrovanje hemikalijama
Komentari (0)
Dodaj komentar