Idealna ženska zadnjica

Istraživači su nedavno opet došli do zaključka da muškarce prirodno privlače žene sa vijugavim zadnjicama. Istraživanje je rađeno na Univerzitetu u Teksasu, a zaključeno je da je, teoretski, „optimalan ugao zadnjice“ žene za većinu muškaraca – oko 45,5 stepeni, dok većina muškaraca nije fascinirana „prevelikom zadnjicom“.

Ovakva zaobljenost zadnjice imala bi evolucione prednosti u očima muškaraca, jer muškarci podsvesno misle da bi takve žene-devojke lako podnele više trudnoća (mogle bi da rode više dece), smatraju istraživači.

„Spinalna struktura omogućila bi trudnicama da lako balansiraju svoju težinu preko kukova“, rekao je vođa studije Dejvid Luis, stipendista na Univerzitetu u Ostinu, Teksas, sada psiholog na Univerzitetu Bilkent u Turskoj.

„Žene sa takvom strukturom lakše bi podnele trudnoću (bolji uslovi za potomstvo) i imale bi manje šanse da pate od povreda kičme ili drugih povreda“, rekao je Dejvid Luis u saopštenju.

Mišljenje muškaraca o „idealnim oblinama“ žena evoluiralo je tokom vekova, a ovo sadašnje verovatno postoji već duže vreme“, primetili su istraživači.

U istoriji su se muškarcima sviđale žene s velikom zadnjicom i velikim grudima, jer su mislili da će im one omogućiti potomstvo. Kasnije, kako se menjalo mišljenje, menjali su se i pojmovi o „idealnom obliku“ žene.

Istraživanje

Do ovih zaključaka istraživači su došli tako što je studija rađena u dva dela:

Grupi od 100 muškaraca traženo je da pogledaju slike žena i ocene njihovu privlačnost. Žene sa oblinama zadnjice od 45,5 stepeni u donjem delu leđa – ocenjene su kao najprivlačnije.

Istraživači su drugoj grupi od 200 muškaraca prikazali slike sa datim stepenom krivine i različitim veličinama zadnjice, ali muškarcima nije bila bitna veličina zadnjice, već zaobljenost.

Zapažanja

„U vezi sa ovim istraživanjem, fascinantno je da je u očima muškaraca lumbalna krivina (pogodna za očuvanje potpomstva) evoluirala u idealnu poželjnu žensku lepotu (standar atraktivnosti)“, naveo je u saopštenju koautor studije Dejvid Bus, profesor psihologije u Ostinu.

Istraživači zaključuju da je sve više dokaza da je lepota u očima posmatrača – to nije proizvoljna ideja, već ima koherentnu praktičnu prilagodljivu logiku.

Studija je objavljena u internet izdanju časopisa „Evolution and Human Behavior“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evolucija pojma lepotemuškarci i ženska lepotaočuvanje vrsterelativna lepotaseks i lepotazapažanje muškaracaženska zadnjica
Komentari (0)
Dodaj komentar