Imunološka strategija (2)

Fizička aktivnost može da učini čuda za naš organizam, ali da bi se sačuvala snaga, potrebno je prikupljati je kako bi naš imunološki sistem ostao snažan i kao takav uspešno odoleo naletima bakterija i virusa. Ali šta ako osećate iscrpljenost tokom većeg dela dana, a uveče ne možete da zaspite i šta ako osećate kako u teretani samo gubite snagu? To znači da su vaši treninzi usporili vaš imuni sistem. Možda vaš imuni sistem ne pokriva sva kritična mesta? Vaša usta, oči, nos, uši i ostala kritična mesta trebalo bi da budu teška za prodiranje. Šta god da radite, izbegavajte da koristite svoje prste i da ih gurate tamo gde im nije mesto.
I naravno, stari savet zlata vredan: nemojte se rukovati i previše približavati osobi koja je gripozna, jer se i vi možete zaraziti. Iako zvuči logično, često se mogu videti mnogi zdravstveni radnici koji se na nezvaničnim susretima tog pravila ne pridržavaju. Ako to ne možete da izbegnete, potrudite se da što pre operete ruke nekim od prirodnih sapuna. Postarajte se da vam nokti budu kratko podrezani i prilikom pranja obratite pažnju na njih, s obzirom na to da se veliki broj bakterija pozicionira baš na tim mestima. Takođe, s obzirom na to da su nokti namenjeni da nas zaštite od najezdi bakterija, ako spadate u one koji ih često stavljaju u usta, bolje se poslužite šakom jezgrastog voća.
Trudite se da svoj organizam snabdevate što većom količinom vode. Čak i preko noći, tokom osmočasovnog perioda spavanja, naše imunološke rezerve se suše. Hidracija ima još važniji značaj kada se razbolimo. Tečnosti doprinose eliminisanju toksina. Čim se probudite, popijte čašu vode, kako biste snabdeli sve sisteme koji su bili aktivni tokom duge noći. Zeleni i crni čaj su takođe jedno od dobrih rešenja za imuni sistem. Voćni sokovi, naročito oni sa dodatim sadržajem vitamina, mogu biti dobro rešenje. Dodati vitamini možda neće sprečiti prehladu, ali svakako mogu uticati na ozbiljnost i dužinu trajanja simptoma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

imunosistem
Komentari (0)
Dodaj komentar