Intimna depilacija i infekcije

Francuski istraživači navode da uklanjanje stidnih dlačica može dovesti do povećanog rizika od infekcija. Prema njihovom mišljenju, iritacija koja nastaje brijanjem ili depilacijom u predelu genitalija može biti povezana sa porastom seksualno prenosivog virusa među zdravim odraslim osobama koji se naziva molluscum contagiosum.
Fransoa Desrule, vodeći autor istraživača sa odeljenja za dermatologiju na Aršet bolnici u Nici, kaže da ova povezanost tek treba da bude potvrđena, ali on veruje da sve veća popularnost uklanjanja stidnih dlačica, kako kod žena tako i kod muškaraca, može biti uzrok povećanja broja infekcija u poslednjih 10 godina.
On dodaje da ovaj trend takođe može povećati i rizik od razvoja kondiloma, genitalnih bradavica usled infekcija papiloma virusom.
O istraživanju
Osip koji nastaje usled infekcije molluscum contagiosum virusom obično se javlja kod dece ili osoba sa oštećenim imunim sistemom, ali je i seksualno prenosiv. Ova iritiacija nestaje u roku od godinu dana bez lečenja i ne ostavlja ožiljke.
Kako bi otkrili moguću povezanost, istraživači su proučavili 30 pacijenata koji su potražili usluge u privatnoj klinici za negu kože u Nici u periodu od 2011. do 2012. godine.
Njihova prosečna starost bila je oko 30 godina, a 24 su bili muškarci. U različitim stepenima, svi su imali poznate znakove infekcije kao što su izralsine na koži u obliku malih bisera. U četiri slučaja ovi simptomi su se proširili na predeo trbuha, a u jednom slučaju i na butine.
Istraživači su utvrdili da su skoro svi učesnici uklanjali stidne dlačice. Brijanje je bila metoda izbora kod 70% učesnika, 10% je izabralo depilaciju, a 13% uz pomoće električne mašinice za brijanje.
Jedna trećina pacijenata imala je i druge kožne problema, kao što su bradavice, bakterijske infekcije kože, ciste, ožiljci, i urasle dlačice. Međutim, istraživači smatraju da se virus može proširiti putem "samoinfekcije" – grebanjem iritirane kože, koje je najverovatnije izazvano procesom uklanjanja dlačica.
„Brijanje je najviše povezano sa rizikom od infekcija, dok lasersko uklanjanje dlaka izgleda nije uključeno u ovu povezanost, jer ovom metodom ne dolazi do mikroskopskih posekotina ili krvarenja tokom uklanjanja dlaka. Iz istog razloga, depilacija voskom može predstavljati manju opasnost od brijanja“, kaže Desrule.
Međutim, on dodaje da brijanje u predelu genitalija može imati i neke "pozitivne aspekte", ističući da to pomaže u suzbijanju širenja stidnih vaši. Nedavno je objavljeno da 80% američkih studenata depilira ili brije sve ili neke delove stidnih dlačica, pa je zbog toga broj slučajeva stidnih vaši drastično opao.
Reakcije
Dr Anupam Jena, docent na katedri za politiku zdravstvene zaštite i medicine na Harvardu u Bostonu, kaže da je sasvim razumno da postoji veza između brijanja i virusnih infekcija, ali i da su potrebna dalja istraživanja radi otkrivanja direktne uzročne veze.
„Ne bih se iznenadio ako kažete da su polno prenosive bolesti češće kod muškaraca i žena koji uklanjaju dlake ove vrste. Međutim, teško je reći da li je u pitanju uzrok i posledica ili su osobe koje uklanjaju svoje stidne dlačice češće uključene u seksualne aktivnosti, koje mogu povećati rizik od seksualno prenosivih bolesti“, kaže on.
Pored toga, higijena na mestima gde su učesnici uklanjali dlačice, takođe može imati značajnu ulogu. „Da li to znači da onda ne bi trebalo da ljudi uklanjaju dlake ove vrste, za sada bih rekao da nema potrebe za panikom“, kaže Jena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakterijebrijanjeiritacijakožne bolestipolne infekcijepolno prenosive bolestiStidne dlakevirusi
Komentari (0)
Dodaj komentar