Istanjeni nokti

Lepo oblikovani i negovani nokti su ukras svake šake, a čak i ako ne pričamo o estetici, svi vole da su im nokti zdravi i jaki, jer problemi s noktima umeju da budu prilično bolni. Jedan od nezgodnih problema je i kada vam se nokti istanje.
Nevolja s istanjenim noktima je to što se lako krzaju, pucaju, zacepe se… Nije baš kao u narodnim pesmama, kada junacima zabijaju klinove pod nokte, ali može da bude bolno, a svakako je neprijatno. U principu, nokti se istanje i oslabe onda kada ne unosite dovoljno kalcijuma, što znači da je lek jednostavan – bilo putem dodataka ishrani, bilo samom ishranom (kalcijuma najviše ima u mlečnim proizvodima, a onaj iz sireva, recimo, mocarele, i jogurta se najlakše koristi), unosite više kalcijuma u organizam, i stanje vaših noktiju će se popraviti. Međutim, ovaj savet ne mogu svi da primene.
Naime, prilikom nekih zdravstvenih problema, kao što su problemi s bubrezima, nije dozvoljeno unositi veće količine kalcijuma. Šta tada da radite? Može vam pomoći biljka rastavić, bogata silicilnom kiselinom, jako važnom za nokte – između ostalog, sadrži aktivne supstance koje formiraju površinski sloj rožnatih delova našeg tela.
Rastavić ćete najlakše uneti u organizam putem čaja, koji bi trebalo piti u što većim količinama. Pored toga, dobro je i povremeno napraviti kupku za nokte, i to tako što ćete pomešati blagi čaj od rastavića i čičkovog ulja, a zatim tu kupku kružnim pokretima utrljavati po celoj površini noktiju. Može da pomogne i utrljavanje neke limunove kreme.
Ništa od navedenog neće doneti trenutne rezultate (na kraju krajeva, ni istanjivanje noktiju nije bilo trenutno), ali redovnom i upornom primenom trebalo bi da se u razumnom roku (zavisno od stanja noktiju i individualne reakcije) stanje noktiju primetno popravi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kalcijumneganoktisilicilna kiselinavitamini
Komentari (0)
Dodaj komentar