Kako da se rešite dosadnih i bolnih zanoktica, i to zauvek: Evo šta savetuju stručnjaci

Zanoktice, ti mali izdignuti delovi kože oko noktiju koji nas teraju da ih neprimetno čeprkamo, nisu uvek samo neugodne iritacije. Često su praćene neprijatnim bolom i mogućnošću infekcije, što zahteva ozbiljan tretman, prenosi danas.rs a donosi gloria.hr.

Nije retkost da se osetimo neprijatno kada osetimo one male, ali dosadne zanoktice. Međutim, ovi mali izbočeni delovi kože zapravo sadrže milione nervnih završetaka, pa svako povlačenje ili otkidanje može izazvati značajnu nelagodu i bol.

Šta treba da uradite kada se suočite sa zanokticama?

Iako mnogi od nas instinktivno pokušavaju da otkinu ove iritirajuće delove kože, to može biti loša ideja. Zanoktice su sklonije infekcijama, pa je najbolji način da se sa njima postupi korišćenje grickalica ili makazica za nokte. Važno je pre sečenja sterilizovati ove alate alkoholnom vatom kako biste smanjili rizik od infekcije.

Kada treba posetiti lekara?

Većina slučajeva ne zahteva posetu lekaru, ali postoje situacije u kojima je to neophodno, posebno ako:

– Imate dijabetes.
– Imate stanje koje izaziva obilno krvarenje.
– Kutikula postane crvena, natečena ili počne da curi gnoj ili tečnost.
– Nokat ne zaceli sam od sebe u roku od nedelju dana.
– Infekcija počne da se širi od nokta prema prstu.
– Nokat menja boju ili postaje slab.

Glavni krivac za pojavu zanoktica je suva koža. Redovna nega kože i noktiju, uz upotrebu hidratantnih krema ili ulja, može značajno smanjiti rizik od njihovog nastanka. Ovo je posebno važno u suvim i hladnim uslovima, ali je korisno i za one koji često dolaze u kontakt sa vodom i sapunom tokom dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

noktisavettrikzanokticezdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar