Kako higijena usta doprinosi opštem zdravlju?

Vođenje računa o oralnoj higijeni – zubima i desnima, čini mngo više od blistavobelog osmeha. Poznato je da zdrava usta i zdravo telo idu zajedno. Dobra higijena usta i oralno zdravlje imaju tu moć da izuzetno pozitivno utiču na celokupno zdravlje, smanjujući rizik od pojave ozbiljnijih bolesti i oboljenja, čuvajući čak i pamćenje u poznijim godinama. Fraza "zdrava usta, zdravi vi" i te kako je istinita, štaviše, podržana brojnim naučnim dokazima.
Nabrojaćemo najveće dobrobiti oralne higijena – zdravih zuba i desni.
Podiže samopoštovanje i samopouzdanje
Zubi u lošem stanju, zajedno sa oboljenjima desni, najčešće se dovode u vezu ne samo sa zastrašujućim prizorom za svačije oko već i sa lošim zadahom. A sve ovo može jako lako negativno uticati na vaše samopouzdanje, sliku koju ste o sebi stvorili i samopoštovanje.
Sa zdravim ustima i bez oboljenja desni, i sam kvalitet vašeg života biće bolji. Ješćete bolje, spavaćete bolje i lakše ćete održavati koncentraciju jer vas neće u tome ometati bol zuba ili vam smetati oralne infekcije.
Umanjuje rizik od pojave srčanih oboljenja
Hronične upale koje se javljaju kao posledica obolelih desni, povezane su i sa razvijanjem kardiovaskularnih problema poput srčanih oboljenja, zapušenja krvnih sudova, čak i srčanih udara.
Čuva pamćenje
Odrasle osobe koje pate od gingivitisa (otekli desni koji krvare) beleže lošije rezultate na testovima pamćenja i testovima drugih kognitivnih sposobnosti nego osobe koje nemaju problema sa desnima i čija je oralna higijena na zavidnijem nivou – najnoviji su nalazi internacionalnog "Žurnala za neurologiju, neurohirurgiju i psihijatriju".
Smanjuje rizik od pojave infekcija i telesnih upala
Loše oralno zdravlje dovodi se, takođe, u vezu sa pojavom brojnih infekcija u drugim delovima tela. Rezultati jedne od skorijih studija otkrili su da loša oralna higijena i periodontalna bolest (nezdravo zubno meso) kod osoba u godinama izazivaju ozbiljno zapaljenje pluća. Naime, bakterije koje se nalaze u ustima mogu da dođu i do pluća, čime izazivaju infekciju ili dodatno pogoršavaju već postojeća oboljenja pluća.
Pomaže pri održavanju normalnog nivoa šećera u krvi
Osobe koje pate od težih vrsta dijabetesa (koje se teže kontrolišu) često imaju i obolele desni. A usled dijabetesa, dolazi i do slabljenja sposobnosti osobe da se izbori sa brojnim infekcijama, uključujući i infekcije desni koje vremenom mogu prouzrokovati pojavu mnogo ozbiljnijih oboljenja desni. Oboljenja desni čine održavanje normalnog nivoa šećera u krvi izuzetno teškim. Dakle, samim tim što ćete održavati oralnu higijenu i smanjiti verovatnoću za pojavu gingivitisa, to će vam i održavanje normalnog nivoa šećera u krvi biti lakše, pogotovo ako vam je dijagnostifikovan dijabetes.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti desnibolesti zubadijabetesHigijena ustainfekcijeopšte zdravljeoralna higijenapamćenjerizici po zdravljesrčana oboljenjaupale
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Alisa Jovanović

    Pranje zuba pre i posle jela, konac za zube i redovna kontrola kod stomatologa. Kod stomatologa gde ja idem obavezno dobijem i četkicu, konac za zube. Jako je vazno koliko verujete svom stomatologu.

  • Angelina Pavlović

    KAKO da se sačuva zdravlje zuba i desni?