Kako se izboriti sa lošim dahom?

Neprijatan miris iz usta može predstavljati priličan problem. To je najčešće rezultat loše oralne higijene, a može biti i signal nekih drugih zdravstvenih problema. Takođe, uzrok neprijatnog mirisa može biti pogrešan način ishrane, ili neke druge nezdrave životne navike.
Kako se hrana odražava na naš dah?
U osnovi, sve što jedete počinje da gubi kvalitet i da se kvari već u usnoj duplji. Kako se hrana vari i apsorbuje u krvotok, nešto se zadržava u plućima i odražava se na miris iz usta. Ako jedete namirnice jakog mirisa (na primer beli luk), za otklanjanje tog mirisa nije dovoljno oprati zube ni očistiti ih koncem za zube. Neprijatan miris će nestati tek kada ova hrana u potpunosti prođe kroz vaše telo.
Kako loše navike uzrokuju loš dah?
Ako ne perete redovno zube i ne čistite ih koncem, komadići hrane dugo će ostati u vašim ustima, što će izazvati razvoj bakterija između zuba, na desnima i na jeziku, a to će svakako dovesti do – neprijatnog mirisa iz usta.
Pušenje takođe izaziva loš dah. Posledica ove loše navike su i osetljivi zubi i desni, kao i redukovano čulo ukusa.
Koji zdravstveni problemi su združeni sa lošim dahom?
Permanentno loš dah ili loš ukus u ustima mogu biti upozoravajući znaci da imate upalu desni, karijes ili infekciju usne duplje.
Zdravstveni problem koji se naziva „suva usta“ takođe može biti uzrok lošeg daha. Pljuvačka je neophodna da bi vlažila i time pročišćavala usnu duplju, spirajući mrtve ćelije koje se akumuliraju na jeziku i desnima. Ako nisu uklonjene, ove ćelije se razlažu i dovode do lošeg daha. A sam problem suvih usta može biti izazvan nekim lekovima ili konstantnim disanjem na usta.
Mnoge druge bolesti mogu biti uzrok lošeg daha: infekcije respiratornog trakta kao što su upala pluća ili bronhitis, hronična upala sinusa, dijabetes, problemi sa jetrom ili bubrezima.
Šta možemo učiniti da bismo sprečili loš dah?

  • Važna je dobra oralna higijena. Naravno – posle svakog obroka treba prati zube (i nositi četkicu sa sobom na posao ili u školu). Ne zaboravite da operete i jezik. Menjajte četkicu na 2 do 3 meseca. Koristite konac za zube da biste uklonili hranu koja je ostala između zuba.

  • Redovno posećujte zubara, najmanje dvaput godišnje.

  • Ako ste pušač, izborite se sa tom lošom navikom.

  • Pijte dosta vode. To će činiti vašu usnu duplju vlažnom.

  • Obratite pažnju na to kada se javlja problem sa lošim dahom – posle koje hrane ili lekova. Tako ćete moći da eliminišete uzroke neprijatnog daha.

  • Primenite barem neki od ovih saveta, jer – problem lošeg daha je rešiv.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dahustazadah
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Slavka Cukić

    Ovo je problem o kome treba na ovaj način razgovarati vrlo često. Može se postaviti kao zdravstvena tema, a i kao kulturološka.

  • Miroslav Simić

    Podaci kao razlozi za loš dah su realni. Profilaksa je stručna.