Kako smanjiti alergene u svom domu?

Ako imate alergiju ili alergijsku astmu, preduzmite nekoliko koraka da biste smanjili broj alergena u svom domu. Neki koraci su komplikovani, za neke je potrebno vreme – ali postoje neke jednostavne stvari koje možete da uradite da biste pomogli sebi i ukućanima u brobi protiv alergije.

Spavaća soba

Krevet, pokrivače i posteljinu – birajte od materijala koji ne skupljaju prašinu i grinje. Obložite jastuke, dušeke i jorgane navlakama koje ne skupljaju grinje i prašinu. Posteljinu, jastučnice i ćebad najmanje jednom nedeljno perite u vodi na najmanje 54 C. Istresite jorgane i menjajte često njihove navlake. Zamenite vunenu ili pernatu posteljinu sintetičkim materijalima.

Podovi – uklonite tepihe i koristite podne obloge ili prostirke-tepihe koji mogu da se peru. Ako to nije opcija, koriste tanke tepihe koji mogu nedeljno da se usisavaju usisivačem visoke efikasnosti i filtracije vazduha (HEPA filter). Šampone za pranje tepiha često koristite.

Zavese i roletne – koristiti takve izrade da se lako brišu i peru, od običnog pamuka ili sintetičkih tkanina. Zamenite horizontalne roletne vertikalnim.

Prozori – zatvorajte prozore i koristite klima-uređaje tokom sezone polena. Čistite kondenzaciju na prozorskim oknima i okvirima. Koristite dvostruke prozore kako bi bolje dihtovali i kako se na staklima ne bi vršila kondenzacija.

Nameštaj – izaberite od materijala koji se lako čisti, od kože, drveta, metala ili plastike. Izbegavajte tapacirani nameštaj.

Nered – uklonite stvari koje sakupljaju prašinu, kao što su sitne figurice, viseći ornamenti, knjige i časopisi, stare dečije igračke, punjene životinje u plastičnim kantama.

Kućni ljubimci – ako ne možete da pronađete novi dom za psa ili mačku, držati životinje van spavaće sobe. Kupanje kućnih ljubimaca najmanje jednom nedeljno može da smanji količinu alergena i dlaka.

Filtracija vazduha -izaberite filter za vazduh koji propušta samo sitne čestice ili HEPA filter (deklarisane čistoće). Pokušajte da prilagodite filter za vazduh tako da usmerava čist vazduh ka glavi kada spavate.

Dnevna soba

Podovi – kao i u spavaćoj sobi, ukloniti „debele“ tepihe i koristite podne obloge koje mogu da se peru. Nedeljno usisavajte tepihe kvalitetnim usiivačem sa HEPA filterom. Periodično perite tepihe (podove) od zida do zida.

Nameštaj – umesto tapacirane sofe i stolice koristite nameštaj od kože, drveta, metala ili plastike.

Zavese i roletne – kao i u sobi, koristite zavese i roletne koje se peru a izbegavajte horizontalne roletne (venecijanere).

Prozore zatvarajte i koristite klima-uređaje tokom sezone polena. Koristite dvostruke prozore kako bi bolje dihtovali i kako se na staklima ne bi vršila kondenzacija.

Biljke. – izbegavajte kućne biljke ako imate alergiju; u protivnom, češće menjajte gornji sloj zemlje i brišite prašinu sa biljaka.

Kućni ljubimci – ako ne možete da pronađete novi dom za psa ili mačku, razmislite da ga držite napolju kad god to dozvoljavaju vremenske prilike (dvorište ili terasa).

Kamini – izbegavajte korišćenje kamine ili peći, jer dim i gasovi mogu pogoršati respiratorne alergije. Većina kamina sa prirodnim gasom neće izazvati ovaj problem. Termo peći češće čistite i izbegavajte jako duvanje ventilatora pošto se tako razbacuje prašina.

Kuhinja

Peć – instalirajte i koristiti izduvne ventilatore (aspiratore) za uklanjanje isparenja i smanjenje vlage.

Posuđe – perite suđe dnevno, a često brišite hladnjake i slavine kako biste uklanjali plesan i ostatke hrane.

Frižider – brišite vlagu na frižideru kako bi se izbegla buđ. Odbacite buđav hleb ili hranu. Redovno čistite gumene zaptivke oko vrata.

Ormari i police – čistite ormare povremeno deterdžentom i vodom. Proverite pod-sudopere, da nema vlage od curenja. Brašno i hranu za ljubimce čuvajte u zatvoremnim posudama.

Otpaci hrane – odlažite smeće u kante koje se zatvaraju kako biste izbegli insekte. Smeće čuvajte na terasi, a kuhinjsku kantu praznite bar jednom dnevno,

Kupatilo

Ventilacija – instalirajte i koristite izduvni ventilator za smanjenje vlage posle kupanja ili tuširanja.

Podovi – ukloniti tepihe i koristiti pločice, vinil, drvo ili podne obloge. Koristiti prostirke koje se peru.

Zidovi – ukloniti pozadinu na koju se lepi vlaga i prašina, koristite pločice, ili obojene zidove otporne na vlagu koji se lako brišu.

Tuš i kada – osušite kadu posle upotrebe. Brišite često pločice oko kade. Perite često ili zamenite ako je stara tuš zavesa da se ne bi skupljala buđ.

WC i lavabo – brišite često da nema naslaga i otklonite curenje slavina ili odvoda.

Podrum

Podovi – uklonite buđave ili vodom oštećene tepihe-podloge. Ako je moguće, koristite beton, vinil ili podne obloge.

Nameštaj – ne koristite tapacirane sofe i stolice već nameštaj od drveta, metala ili plastike.

Vrata, prozori i stepeništa – proverite da li su za popravku, da nema bilo kakvih izvora curenja ili oštećenja od vode.

Kvalitet vazduha – koristite sredstva (upijače) za smanjenje vlage i očistite ih jednom nedeljno.

Skladište – stare stvari i odeću čuvajte u plastičnim kutijama za skladištenje.

Cela kuća

Temperatura i vlažnost – vruća, vlažna kućna klima pogoduje razmnožavanju grinja i buđi. Održavajte kućnu temperaturu između 20 – 22 0 C i zadržite relativnu vlažnost vazduha manju od 50 procenata. Očistite ili zamenite filtere u sistemima centralnog grejanja i hlađenja (ili klima uređaja) ili u sobi, najmanje jednom mesečno.

Štetočine – uklonite bubašvabe i miševe jeftinim zamkama ili hemikalijama iz prodavnice. Ako to nije efikasno, unajmite profesionalne istrebljivače. Da biste uklonili alergeno aktiviranje ostataka od insekata i miševa, temeljno usisati tepih i oprati tvrde površine. Da biste sprečili ponovnu zarazu, zatvorite pukotine ili druge moguće ulaze.

Ventilacija – zatvorite vrata i prozore tokom toplog vremena i upotrebe klime kako se ne bi stvarala vlaga. Uklonite vlažne ili prljave materijale iz stana kao što su tepisi i prostirke. Proverite krov i plafon od curenja vode i stvaranja vlage.

Nedeljna čišćenja – vlažnim „MOP-ovima“ brišite drvene ili podne obloge, a tepihe-prostirke usisajte. Koristite kvalitetne usisivače visoke efikasnosti sa HEPA filterima. Za čišćenje drugih površine, vrhova vrata, prozorskog simsa i prozorskih okvira koristite vlažnu krpu. Ako imate alergije, ili nosite masku protiv prašine ili koristite nekoga ko nema alergiju da radi ovaj posao. Filtere na sistemima za grejanje i hlađenje čistite, izduvajte ili operite jednom mesečno.

Pušenje – nemojte dozvoliti pušenje unutar kuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alergenialergijabudjnameštaj i alergijaodržavanje klimepolentepisi i alergijavlaga u stanu
Komentari (0)
Dodaj komentar