Kofein remeti san

Izjava iz naslova teško da je bilo kome nova, ali moguće je da ne znate u kojoj meri kofein može da poremeti san i koliko dugo traje njegovo dejstvo. Pokazalo se – predugo, kad je o ometanju sna reč.
Odavno je već poznato da nije dobra ideja piti kafu, koka-kolu, energetske i slične napitke uveče, osim ako vam je cilj da ostanete budni, jer posle toga nećete moći da zaspite. Pokazalo se, međutim, mada vam neće održati mozak bistrim toliko dugo, da vam sve što sadrži kofein može omesti san čak osam sati nakon konsumiranja – a kod nekih žena koje uzimaju kontraceptivne pilule, to se može produžiti i na deset sati.
Postoje još neki napici i namirnice koji sadrže visoke (dovoljno visoke da vam poremete san) doze kofeina. To su crna čokolada (30 grama crne čokolade sadrži 35 miligrama kofeina), dijetalna koka-kola (možda ima samo veštački zaslađivač, ali se na kofeinu ne štedi – tri i po decilitra sadrži 45 miligrama kofeina), kao i šolja čaja (jedna jedina šolja sadrži 80 miligrama kofeina). Konsumiranje bilo čega od navedenog trebalo bi izbegavati već od dva sata popodne, naročito ako imate problema sa nesanicom.
Ne nalazite se u ovom tekstu nimalo – vi baš posle kafe najslađe zaspite? Ovo je čest slučaj kada je reč o osobama sa niskim krvnim pritiskom. Ukoliko je krvni pritisak veoma nizak, možete se osećati ošamućeno – ali se može istovremeno desiti da vam mozak ne dopusti da zaspite, jer je pitanje da li biste uopšte mogli da se probudite. Tada kofein podigne pritisak taman toliko da zaspati postaje bezbedno – i eto vama slatkog, mada možda neplaniranog, spavanja.
Ukoliko pak nemate nizak pritisak, kofein u bilo kom obliku trebalo bi izbegavati celih osam do deset sati pre nego što očekujete da ćete otići u krevet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čajenergetski napiciguaranakafakofeinkoka-kolanesanicasan
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Lena Ripol

    Smatra se da kofein ne remeti san, već ublažava apstinencijsku krizu. Pozdrav!