Koje su namirnice najbolje za kosu

Za zdravu i lepu kosu nije važno samo kakve preparate – gelove, balsame ili kreme – nanosite posle pranja ili tokom dana. Važno je i ono što unosite u svoj organizam – i ishrana utiče na kosu.
Vaša kosa poraste skoro čitav santimetar svakog meseca. Na svu tu novu izraslu kosu, kao i na izgled noktiju, uticaće hrana koju ste jeli tog meseca. Ako se hranite zdravo, porašće zdrave ćelije na čitavom telu, računajući i delove koji rastu.
Naravno, ako ste rođeni sa slabom i tankom kosom, nikad vam neće porasti guste kovrdže. Ipak, uravnotežena ishrana koja sadrži dosta proteina i gvožđa može napraviti primetnu razliku i kosu učiniti kvalitetnijom.
Koje su najbolje namirnice za lepu kosu? Šta kažu stručnjaci?
Losos
Poznato je da losos sadrži omega-3 masne kiseline, da je visokokvalitetan izvor proteina, a da je pun i vitamina B-12 i gvožđa. Omega-3 masne kiseline neophodne su za održanje zdravlja kože glave. Nedostatak ovog sastojka rezultuje suvom kožom glave, pa i suvom kosom.
Ako ste među vegetarijancima koji ne jedu čak ni ribu, onda u svoj dnevni jelovnik uključite dve kafene kašičice lanenog semena, koje takođe sadrži omega-3.
Tamnozeleno povrće
Spanać i brokoli su odlični izvori vitamina A i C, koji su organizmu neophodni da bi se obezbedila potrebna vlažnost kose. Tamnozeleno povrće bogato je i gvožđem i kalcijumom.
Pasulj i mahunasto povrće
Nikada niste čuli da je pasulj koristan za vašu kosu? On to jeste, kao i sočivo i slično povrće: obezbeđuje proteine koji podstiču rast kose, a sadrži i gvožđe, cink i biotin. Nedostatak biotina rezultuje krtom kosom.
Preporučuje se tri ili više šolja sočiva ili pasulja svake nedelje.
Koštunjavi plodovi
Konsumiranjem ovih namirnica vaša kosa imaće neophodan sjaj. Brazilski orasi su jedan od najboljih prirodnih izvora selena, važnog minerala za zdravlje kože glave. Orasi sadrže alfa-linolensku kiselinu, omega-3 masnu kiselinu koja održava vašu kosu u dobrom stanju. Takođe su dobar izvor cinka, kao i bademi i ostali koštunjavi plodovi. Nedostatak cinka može dovesti do opadanja kose.
Brinite o svojoj kosi – nahranite je!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kosanega kose
Komentari (0)
Dodaj komentar