Lepim osmehom do zdravog tela

Vođenjem računa o oralnoj higijeni, pre svega zubima i desnima, dobijate mnogo više od lepog i sjajnog osmeha. Naime, zdrava usta i zdravo telo ne mogu jedno bez drugog. Poklanjanje pažnje higijeni usta i održavanje oralnog zdravlja i te kako smanjuje rizik od razvijanje nekih ozbiljnih oboljenja i donekle čak pozitivno deluje na očuvanje pamćenja u starosti.

Nikada nije prekasno da iznova počnete sa podučavanjem dece o tome kako je održavanje oralne higijene i zdravih navika izuzetno bitno za njihov zdrav život kad odrastu. Ukoliko ste i vi sami postali donekle neodgovorni što se vaše oralne higijene tiče i ukoliko ređe posećujete zubara, imajte uvek na umu da ste upravo vi ti koji deci služe kao uzor i da zdravi zubi i desni doprinose poboljšanju sveukupnog zdravlja.

Higijena usta podiže samopoštovanje i samopouzdanje

Propali zubi i oboljenje desni često se dovode u vezu ne samo sa odbojnim prizorom kada su usta u pitanju već i sa jako neprijatnim zadahom; toliko neprijatnim da može negativno uticati na vaše samopouzdanje, samopoštovanje i opštu sliku o sebi. Sa dobrom oralnom higijenom, koja isključuje oboljenja desni i stvaranje fistula, i vaš život će biti mnogo lepši i lakši. Ješćete normalno, spavaćete bolje i moći ćete mnogo lakše, bolje i duže da održite koncentraciju, jer nema onih nepodnošljivih bolova ili infekcija koje vas inače mogu ometati.

Oralna higijena smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Smatra se da hronične upale, prouzrokovane upalom desni, mogu biti uzrok kardiovaskularnih poremećaja i problema: srčanih oboljenja, zapušavanja krvnih sudova i srčanih udara.

Higijena usta čuva vaše pamćenje

Odrasle osobe koje pate od gingivitisa (upale desni koju prati oticanje i kravarenje desni), prema istraživanjima, imaju lošije rezultate na testovima pamćenja i drugih mentalnih mogućnosti nego osobe koje imaju bolju oralnu higijenu i zdravije desni.

Oralna higijena smanjuje rizik od infekcija i upala

Loše oralno zdravlje je povezano i sa pojavom raznih infekcija u ostalim delovima našeg tela. Na osnovu rezultata jednog od istraživanja, loša oralna higijena praćena PB-om (paradontalna bolest – nezdravo zubno meso i zubi) u direktnoj je vezi sa razvojem upale pluća kod starijih osoba, jer bakterija koja se nalazi u ustima može da dospe pravo do pluća, izazivajući infekciju ili pogoršavajući trenutno stanje pluća.

Higijena održava nivo šećera u krvi kod dijabetičara

Osobe koje pate od teško kontrolisanog dijabetesa često pate i od oboljenja desni. Sam dijabetes može vam dodatno otežati borbu protiv infekcija, u koje spadaju i infekcije desni, koje mogu dovesti do ozbiljnih oštećenja. Neki od stručnjaka otkrili su da ukoliko patite od dijabetesa, postoji mnogo veća verovatnoća da se kod vas razviju ozbiljniji poremećaji desni nego kod osoba koje ne pate od dijabetesa, što dodatno otežava održavanje nivoa šećera u krvi. Dakle, vođenjem računa o oralnoj higijeni smanjuje se rizik od razvoja gangivitisa i lakše se kontroliše nivo šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesni desnibolje spavanjedijabetesgingivitisHigijena ustakontrola nivoa šećera u krvioralna higijenaosmehpamćenjesmanjenje infekcijasmanjenje upalasprečavanje srčanog udarasrčana oboljenjazdravi zubi
Komentari (0)
Dodaj komentar