Lični primer u vaspitanju dece

Mada ne postoji univerzalno pravilo za vaspitavanje dece, ipak treba uložiti trud da bi dete bilo vaspitano. Jedan od najvažnijih i najprostijih načina za vaspitanje dece, od malih nogu, jeste lični primer.
Šta to znači? Ukazaćemo na nekoliko primera iz života.
Bacanje otpadaka
Ukoliko vi pokažete detetu još od malih nogu da se posle pojedene bombone ili čokolade papirić baca u kantu za smeće, detetu će to preći u pozitivnu naviku.
Prelazak ulice
Ne možete detetu govoriti da se ulica prelazi na pešačkom prelazu ili kada je na semaforu zeleno svetlo, a da vi to ne radite. Izgovori kada nepropisno prelazite ulicu kao "prelaz je daleko", "samo sad jer žurimo, samo sad pošto pada kiša…" – neće imati efekta na vaspitanje deteta.
Psovke
Ukoliko u toku razgovora često psujete, i dete će od malih nogu naučiti da je to normalno i pozitivno.
Laganje
Ako vas dete uhvati da često lažete, onda se možete nadati da će vaše dete lagati drugove, učiteljicu pa i vas. Ne možete ga ubediti da se "ponekad" laže i da postoje "korisne laži" ili "sitne laži".
Potkradanje
Ukoliko u igri sa decom ili odraslima (karte, šah, domine, "Ne ljuti se čoveče"…) volite da potkradate, vaša deca će i to naučiti od vas, a može se desiti da im se to "usladi" i kada su u samoposluzi, školi ili na drugom mestu.
Pranje ruku i lična higijena
Ne možete od deteta zahtevati da poštuje izreku "pre i posle jela treba ruke prati" ukoliko vi ili vaši ukućani to ne radite. Svi treba da pokažu primerom detetu kako se održava higijena, a onda mu možete objasniti zašto to tako treba raditi. U protivnom sledi pitanje: "A kako može deda?"
Ogovaranje
Ukoliko je ogovaranje prisutno u kući u kojoj dete živi, doći ćete u situaciju da vaša deca ogovaraju: svoje drugove, njihove mame, učiteljicu, i na "nezgodnim mestima" i u "nezgodnim trenucima".
Nered i urednost
Da biste dete naučili da drži uredno svoju sobu i svoje stvari, morate i vi biti uredni. Vaša soba, vaš krevet, vaše stvari, vaša kuhinja, vaša radionica itd. treba da budu čisti i uredni, pa će i dete poprimiti takve navike. Ukoliko vi razbacujete čarape pre spavanja, i dete će to "usavršiti".
Više dece
Ukoliko imate više dece, trudite se da se isto ponašate prema svakom detetu, bez obzira na to da li je mlađe, starije, muško ili žensko. Isti aršin treba da važi za sve. Ako se jednome popušta, a drugo je "dežurni krivac", i deca će se međusobno tako ponašati.
Ponašanje za stolom
Dok se jede, deci se može pokazati i kako se koristi nož, viljuška, kašika i salveta, kako se pije, servira… U porodici treba razvijati duh da svi po nešto rade, a to znači da deca učestvuju dok se postavlja i rasprema sto.
Na vaspitanje dece utiču, pored roditelja, i škola, babe, dede, rodbina, komšiluk, drugovi, "ulica", televizija, ali su za loše rezultate uvek "krivi" roditelji. Zato pokažite deci kako se treba ponašati ličnim primerom, to je jedan od najboljih načina vaspitanja. Molbe i pretnje pokazuju veoma slabe rezultate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

vaspitanje
Komentari (0)
Dodaj komentar