Ljubav na prvi pogled

Humoristi kažu: "Pameti ima dovoljno, jer svako za sebe misli da je veoma pametan". Slično je i mišljenje o ljubavi i seksu, jer mnogi misle da sve znaju. Iznosimo neka istraživanja o "ljubavi na prvi pogled" i seksualnoj privlačnosti, kao i o ljubavnim odnosima između partnera.
Da li ljubav na prvi pogled stvarno postoji?
Možda se na prvi pogled ne razvija u potpunosti ljubav, ali brzo strastveno reagovanje jeste moguće. Vaš mozak može da oslobodi "hemikalije ljubavi" kada ugledate nekoga ko vam se na prvi pogled sviđa. Jedna studija rađena 2010. godine pokazala je da nova ljubav deluje na čoveka kao droga. "Varnice" koje izaziva pogled (ljubav) proizvode isti euforični osećaj u istom delu mozga kao droga kod narkomana.
Da li je nova ljubav jedna vrsta opsesivno-kompulzivnog poremećaja?
Odgovor je potvrdan zato što tada nivoi serotonina u krvi opadaju. Čak je jedan parfem svetski poznatog proizvođača nazvan po ranoj fazi ljubavi – "Opsesija". Italijanski naučnici otkrili su biološku vezu između ljudi koji se leče od opsesivno-kompulzivnog poremećaja – i onih koji su u "jakoj ljubavnoj fazi". Kod obe grupe ustanovljen je niži nivo serotonina u krvi od normalnih vrednosti.
Kakva hemija se dešava u mozgu kada se zaljubiš?
Kada ljubav udari u glavu, mozak je preplavljen dopaminom i norepinefrinom, što izaziva euforiju. Zato sveže zaljubljeni razgovaraju cele noći, zaboravljaju detalje ili često putuju za vikend zajedno. Zaljubljivanje takođe izaziva adrenalin, što može da ubrza rad srca i izazove podrhtavanje kolena u blizini osobe u koju ste zaljubljeni.
Šta znači ako vam se sviđa miris znoja druge osobe?
To ima veze sa imunim sistemom. Postoji verovanje da žene mogu ponekad mirisanjem oznojene majice nekog momka da vide da li je on "onaj pravi"! Istraživači su radili ove mirisne testove sa ženama – i ustanovili da se velikom broju žena "ne sviđa" miris znoja muškaraca čiji je imuni sistem različit od njihovog, a to nema veze sa emocijama.
Interesantno je da žene koje imaju gene sa sličnim imunim sistemom kao njihovi partneri u proseku imaju veću sklonost da budu neverne.
Muškarce privlače žene kada su u periodu ovulacije?
Ova konstatacija je tačna. U velikom broju slučajeva muškarci vole miris majice koju nose žene dok ovuliraju. Jedna studija rađena u klubovima pokazala je da je muškarce uzbuđivao dvostruko veći broj susreta s devojkama koje su imale ovulaciju od broja susreta s devojkama koje su imale menstruaciju.
Čime muškarci privlače žene tokom ovulacije?
Stručnjaci kažu da nije ni čudo što je Džordž Kluni srcolomac! Možda postoji biološki razlog zašto žene tokom ovulacije preferiraju muškarce s jakim čeljustima i izraženim jagodicama – to su znaci testosterona, što ukazuje na dobro zdravlje. Smisao za humor takođe može da bude znak inteligencije. Istraživanje pokazuje i da žene više vole ženstvena muška lica u nekim periodima menstrualnog ciklusa. Mekši izraz lica može asocirati na dobre roditeljske osobine.
Zaključak
Nije loše stalno učiti jer se tako može naučiti više i o ljubavi. Kad god možete, pročitajte i šta nauka kaže o ljubavi i ljubavnim odnosima pa ćete tako možda više razumeti sebe, svog partnera, svoju decu ili svoje prijatelje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ljubavljubav i mozakovulacijaprivlačnostsimpatijauzbuđenjezaljubljenost
Komentari (0)
Dodaj komentar