Magija ljubičastih cvetova

Uz lekovita i repelentna svojstva, lavanda u predanjima ima i magičnu moć: žene su muževima stavljale cvetove lavande u desnu cipelu da bi sprečile preljubu.
Ne znamo da li ova magija deluje, ali, lavanda je magična biljka po mnogo čemu.
Lavanda, kao izuzetno lekovita, aromatična i upečatljiva biljka, zbog svog geografskog porekla, nosi nezvaničnu titulu gospodarice Mediterana i smatra se zaštitnim znakom Francuske.

Medjutim, ona se odavno uzgaja i na plantažama širom Evrope, a kao divlja raste na suvim, toplim i krševitim padinama.

Ovaj dugovečan, razgranat grmić, prepoznatljiv je po plavičasto ljubičastim cvetovima vrlo prijatnog mirisa i aromatičnog i pomalo gorkog ukusa.

Za njena lekovita i duga pozitivna svojstva zna se vekovima.

Osušeni cvetovi ove biljke stavljali su se među rublje da dobije prijatan miris, dok sveži ili, češće, suvi buketi služe za rasterivanje komaraca, moljaca, stenica i drugih insekata.

Osušeni cvetovi su jakog mirisa i najčešće se koriste za pripremanje čajeva, biljnih kapi, etarskog ulja, kupki kao i za inhalaciju.

Obiluju etarskim uljem i taninima, a sadrže i fenolne kiseline.

Najdragoceniji sastojak je etarsko ulje čija količina i sastav zavise od varijeteta biljke, vremenskih prilika tokom sezone, zemljišta, nadmorske visine i načina destilacije.

Kada je o lekovitosti reč, aromaterapeuti tvrde, da se radi o ulju izuzetnih osobina, smatra se najbezopasnijim, nema štetnih dejstava, može da se koristi u svim uzrastima i veoma je delotvorno protiv mnogobrojnih oboljenja i tegoba. 
Ne čudi, zato, što lavandino ulje nazivaju „majka etarskih ulja“. Bezbojno ili žućkasto, ceni se prema sadržaju linalil acetata, a većina farmakopeja propisuje da kvalitetno etarsko ulje lavande ne sme da ima manje od 35, ni više od 62 odsto ovog acetata. Osim toga, sadrži i slobodni linalol i geraniol, kao i malo pinena, cineola, kumarina, raznih ketona i valerijanata. Čuva se na hladnom i mračnom mestu u dobro zatvorenim tamnim staklenim teglicama.

Lavanda blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje, pospešuje izlučivanje mokraće i uređuje menstrualni ciklus.

Preporučuje se i za smirenje, protiv nervoznog lupanja srca, grčeva u crevima i migrene.

Osim toga, pokazala se i kao pravi prijatelj kože, jer daje dobre rezultate u borbi protiv akni, masne kože, dermatitisa, psorijaze, ekcema i atletskog stopala.

Lavanda se koristi i protiv alergija, astme, bronhitisa, zapaljenja grla, infekcija usne duplje, kašlja, upale sinusa, konjunktivitisa, migrene, glavobolje, opekotina, posekotina, uznemirenosti, depresija, stresa, hipertenzije, neprijatnog zadaha i teškoća s varenjem.

S obzirom na to da, kao antiseptik, sprečava razmnožavanje mikroorganizama, od ove biljke pripremaju se i obloge koje ublažavaju opekotine i rane, jer podstiču obnavljanje tkiva. 
Etarsko ulje lavande je idealna prva pomoć jer deluje i dezinfikuje kao alkohol, ali ne peče. 

Poput drugog lekovitog bilja i lavanda daje bolje rezultate ako se pomeša sa kamilicom, ruzmarinom ili žalfijom, jer ove biljke pojačavaju njeno dejstvo.
Stari Rimljani dobro su poznavali blagodeti lavande, a njene cvetove najviše su upotrebljavali u kupkama. Francuzi su je vekovima dodavali sapunima i parfemima kao mirisni ekstrakt.
Danas se upotrebljava u kozmetičkim proizvodima namenjenim masnoj koži sklonoj aknama, dermatitisu i psorijazi. Losioni i ulja na bazi lavande čine kožu mekom i elastičnom, a šamponi jačaju koren kose, smiruju vlasište i smanjuju izlučivanje sebuma. Različite vrste lavande imaju različita svojstva, neke deluju umirujuće i antioksidacijski, dok je španska lavanda, inače otrovna, sastojak proizvoda za smanjenje strija.
… posle ujeda insekata
Lavanda je odličan antiseptik, pomaže kod manjih povreda, opeklina i uboda insekata. Ako vas ubode insekt, kožu premažite preparatom od 100 ml jestivog biljnog ulja u koje ste dodali 20 kapi eteričnog ulja lavande. Taj preparat podstiče epitelizaciju tkiva, pa će povreda brže zarasti, a ne peče kao alkohol, tako da je idealan za decu.
… kod nesanice
Miris lavande pomaže kod nesanice jer opušta, smiruje i poboljšava san. Od davnina se kupka od lavande upotrebljavala za smirenje, pa su joj se pripisivala meditativna svojstva. Ako imate teškoća s padanjem u san, pod jastuk kapnite jednu kap eteričnog ulja ili stavite grančicu lavande.
… protiv glavobolje
Engleska kraljica Elizabeta I navodno je glavobolju ublažavala čajem od lavande, a stručak tog lekovitog bilja morao je uvek biti na stolu. I danas se u aromaterapiji upotrebljava za ublažavanje glavobolje, kod stresa, za jačanje imuniteta, kao i protiv visokog krvnog pritiska.

Čaj od lavande za smirenje:

– 2,5 kašičice suvih cvetova lavande

– 1/2 l vode

– 2 kašičice cvetnog meda

Cvetove prelijte provrelom vodom, poklopite i posle dva-tri minuta procedite. Kad se prohladi dodajte med, promešajte, podelite u dve doze i popijte ujutru i uveče.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cajevilavandalekovito biljeprirodni lekovi
Komentari (0)
Dodaj komentar