Miran san i sreća u braku

Kada se parovi svađaju, često imaju problema i sa snom. Novo istraživanje pokazuje i obrnuto: problemi sa spavanjem dovode do rasprava u braku.
Istraživanje je pokazalo da su žene koje su imale probleme sa spavanjem, narednog dana imale neku raspravu sa svojim supružnikom. I muškarci su ocenili da je odnos između supuružnika bio negativan kada se supruga preturala po krevetu.
"Ovo me nimalo ne iznenađuje", kaže Loren Hejl, profesor preventivne medicine na Medicinskom fakultetu u Njujorku. "Većina nas je verovatno primetila da ako se nismo lepo naspavali, sutradan možemo biti neprijatni prema drugima."
Posmatranje efekata sna na brak
Za potrebe studije, istraživači su odabrali 35 bračnih parova koji su nosili senzore za praćenje pokreta u trajanju od 10 noći. Prosečna starost učesnika bila je 32 godine.
Supruge su tokom dana vodile dnevnike o tome kako se slažu sa svojim jačim polovinama. Ocenjivale su koliko jako su osećale pozitivnosti, npr. osećaj bliskosti sa svojim supružnikom, bez obzira na to da li su o tim osećanjima razgovarale sa njim. Sa druge strane, beležile su u kojoj meri su bile kritikovane, odbacivane ili ignorisane i da li su za to postojali razlozi.
Kada žene imaju probleme sa uspavljivanjem tokom noći, sklonije su tome da narednog dana imaju više negativnih nego pozitivnih interakcija sa svojim supružnicima. Muškarci su takođe prijavili da je bilo manje pozitivnih interakcija kada su njihove supruge imale probleme sa spavanjem.
Zanimljivo je da poteškoće sa spavanjem kod muškaraca nemaju negativan uticaj na odnos između supružnika.
Razlike u polovima
Stručnjaci se slažu da su žene obično osetljivije na uspone i padove u vezi i imaju tendenciju da više komuniciraju kada su pod stresom. Činjenica je da problemi sa spavanjem kod žena mogu narednog dana uticati na odnos bračnih partnera, ali to se može pripisati ženskoj osećajnosti, dok muškarci imaju običaj da potisnu i zadrže negativne emocije u sebi.
Vilijam Strobridž, profesor na Institutu za zdravlje i starenje na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku ističe: "Tačno je da muškarci ne žele da razgovaraju o takvim stvarima, pa tako odaju utisak da nisu previše osetljivi. Interakcija u braku važnija je ženi nego muškarcu."
Međutim, u noćima koje su pratile dane pozitivno ocenjene u pogledu odnosa bračnih partnera, muškarci su manje spavali. Kada su se muškarci izjasnili da su odnosi među supružnicima u toku dana bili pozitivni, češće su imali seksualne odnose te večeri, što nije slučaj i kod žena.
Prethodna istraživanja pokazala su da loš san i nesklad u braku idu jedno sa drugim, ali istraživači kažu da nisu mogli da odrede da li loš san doprinosi negativnim odnosima ili emotivna uznemirenost i svađe remete san.
Ovo istraživanje je upravo pokazalo da loš san može proizvesti nesklad među partnerima. "To predstavlja važno otriće", kaže Hejl. "Dobar san treba da nam bude prioritet, ne samo da bismo u toku dana pravilno funkcionisali fizički nego i emotivno i socijalno."

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

miran sanproblemi u brakupsihički problemispavanjesreća u brakuUdobno spavanje
Komentari (0)
Dodaj komentar