Mirna muzika u kolima – manji broj udesa

Istraživači kažu da vas slušanje mirnije muzike u kolima može učiniti sigurnijim vozačem. Prema njihovom mišljenju, umirujuća muzika je najefikasniji način da se smirite tokom vožnje u stresnim uslovima koji bi mogli da izazovu nepromišljene postupke.
Od ranije je poznato da muzika utiče na raspoloženje vozača i stil vožnje. Više saobraćajnih nesreća dešava se kada vozači slušaju energičnu, bučnu i „napadnu“ muziku, verovatno zato što ona u manjoj ili većoj meri skreće pažnju i podstiče agresiju, pa može izazvati vozača da brže vozi. Sa druge strane, mirnija i tiha muzika je opuštajuća i povezana je sa bezbednijim načinom vožnje.
Ipak, postojalo je pitanje bez odgovora: da li je nagli ili postepeni prelaz sa živahnije na mirniju muziku, efikasniji u promeni raspoloženja vozača. Kako bi dobili željeni odgovor, istraživači su dobrovoljcima dali da se izbore sa zahtevnim situacijama u saobraćaju na simulatoru vožnje, dok su slušali različite vrste muzike.
Učesnici koji su naglo i postepeno prešli na mirniju muziku, na kraju su dostigli isti nivo smirenosti. Međutim, oni koji su to uradili naglo, brže su postali smireni i pravili su manje grešaka u vožnji, navodi se u saopštenju istraživača.
Zaključci
„Rezultati pokazuju da u toku vožnje koja obuhvata stresne situacije i zahtevne sposobnosti, nagle promene u muzici dovode do fiziološkog mira i boljih performansi u vožnji i na taj način vozači postaju stabilniji, sigurniji i efikasniji“, zaključuje istraživač Marjolein van der Zvag, sa Filips istraživačkih laboratorija u Ajndhovenu, koji je sproveo ovo istraživanje sa svojim kolegama iz Holandije, kao i sa istraživačima Univerziteta Stenford u Kaliforniji.
Istraživači dodaju i to da se njihovi nalazi mogu primeniti na kancelarije ili bolnice, kako bi se slušaoci ohrabrili ili opustili u određenim situacijama.
Ovim se samo potvrđuju ranije pretpostavke i naša naizgled subjektivna zapažanja da neka vrsta muzike umara, razdražuje, povećava napetost, smanjuje koncentraciju i moć opažanja, dok druga vrsta muzike (mirna, jednolična, lagana) opušta, smiruje, povećava koncentraciju i pažnju.
Iz ovoga i sami možemo zaključiti da nije svejedno kakvu muziku slušamo, pogotovu u automobilu dok vozimo, ili dok obavljamo neke složene poslove. Zato kada ste u poslu ili za volanom razdražljivi ili nervozni, proverite kakvu muziku slušate i prilagodite vrstu muzike situaciji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

agresivnostbukamirmuzikanemirnervozaprisebnostraspoloženjerazdražljivostsmirenost
Komentari (0)
Dodaj komentar