Mladi parovi i kućni poslovi?

Mladi parovi koji imaju slična očekivanja kada je reč o deljenju kućnih poslova verovatno će imati dugotrajne brakove – rezultati su nedavnog istraživanja u Americi.

Istraživači sa Univerziteta u Ilinoisu analizirali su stanje 220 heteroseksualnih parova, mladenaca, i otkrili da su žene uverene u ravnopravnu raspodelu kućnih poslova bile mnogo srećnije u braku ako su, pre braka, njihovi muževi imali slična očekivanja.

Među parovima koji dele kućne poslove na tradicionalni način, sličnost u verovanju i ponašanju nije imala uticaj na zadovoljstvo u braku.

Koautor studije Brajan Ogolski naveo je u saopštenju povodom rezultata istraživanja: „Ovi rezultati su bili interesantni, jer se obično bračno zadovoljstvo proučavalo samo kod jednog bračnog druga. Ovde smo mogli da vidimo šta se dešava kada ne postoji, odnosno postoji, razlika u stavovima supružnika u vezi s tim.“

Ako žena veruje da bi kućne poslove trebalo podeliti, a u braku postoji tradicionalni pristup ovom pitanju, ona je onda manje zadovoljna brakom.

Najzadovoljniji parovi imaju slična očekivanja povodom kućnih poslova, tako da su kasnije u braku zadovoljni međusobnim odnosima.

„Kod muževa, deljenje kućnih poslova nije u direktnoj vezi sa njihovim zadovoljstvom u bračnoj vezi. Ili oni ne primećuju da postoje neslaganja oko toga ili su se pomirili sa tim i to lakše podnose“ – dodao je Brajan Ogolski.

Ogolski je upozorio da je važno da mladenci utvrde kako da podele kućne poslove tokom prve dve godine braka, jer će obrasci uspostavljeni tokom tog vremena verovatno trajati dugo. Ako ne postoji jasno razumevanje na početku, to bi moglo dovesti do nesrećnog braka, gledano dugoročno.

Umesto zaključka

Mladenci treba pažljivo da planiraju kako svoja očekivanja o podeli kućnih poslova da prilagode stvarnom životu. Posebno je važno da novi supružnici imaju isti odnos prema rodnoj ravnopravnosti kada je reč o poslovima u zajedničkom domaćinstvu. Ovo pitanje će postati još značajnije kada dođu deca, jer će različitih obaveza tada biti mnogo više.

Istraživanje je finansirala Američka vlada, a rezultati su nedavno objavljeni u internet izdanju žurnala „Sex Roles“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ljubav u brakumladi bračni parovimladi i kućni poslovipolna ravnopravnostravnopravnost u braku
Komentari (0)
Dodaj komentar