Mozak u kondiciji

Kako godine prolaze, sve češće možete čuti da se s ljudskom vrstom povezuje pojam demencije (gubitak intelektualnih sposobnosti), koji ne mora uvek da nas sačeka u starijim godinama. Da li je moguće postići da i posle toliko godina upotrebe mozak ostane u besprekornoj funkciji? Medicina nema precizan odgovor na to pitanje, ali je istina da definitivno postoje vežbe i načini kojima se mozak može održavati u „kondiciji“.

Brojevi su dobra vežba za mozak, bilo da igrate tablić, obračunavate kamatnu stopu ili sređujete kućni budžet. Naravno, sve to radite samo uz pomoć papira i olovke; istina, digitroni olakšavaju posao, ali ovom prilikom nije u tome poenta. Čitajte što više, ako ne knjige, onda barem štampu, jer je čitanje dnevnih novina odličan način da naterate sebe na razmišljanje od ranog jutra. Rešavanje ukrštenice ili rebusa takođe može da bude odlična vežba za mozak. Ukoliko nečega ne možete da se setite, nemojte lako da odustajete. Naterajte sebe na intenzivno razmišljanje. Gledajte kvizove i povremeno prelistavajte istorijske knjige, recepte, telefonske imenike… Surfujte Internetom, pošto to uopšte nije gubljenje vremena, ma šta vam drugi govorili. Toliko toga se nalazi na mreži i dostupno vam je tako lako…

Naravno, dobro je i ako imate neki hobi: slikanje, čitanje, fotografija, baštovanstvo, filatelija, muzika… Važno je da postoji zanimacija koja aktivira aktivnost vašeg mozga. Šah je zabavna igra koja vas tera na razmišljanje, nemojte na to zaboraviti. Pošto nikada nije kasno da budete đak, mogli biste i da upišete kurs jezika, jer je učenje ono što najviše aktivira i angažuje mozak, a ujedno stičete i nova saznanja. Na kraju, imajte na umu da postoje i namirnice kojima hranimo mozak. One su bogate vitaminima B, C i E, što znači da riba mora da bude na vašem jelovniku, kao i mleko, jaja, orasi, zeleno povrće i, naravno, što više voća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Snežana Ćetković

    Imam jedno pitanje, ako može neko da mi odgovori: što je hemotropija, kad se javlja, da li se može odstraniti hirurškim putem i da li se može izliječiti? Unaprijed hvala.

  • Violeta Kostić

    Dobro je i učenje stranih jezika, bez obzira na uzrast.

  • Žaklina Kapsarova

    Volela bih da mogu svaki dan da pronađem nešto slično da pročitam – odlično.