Najčešće greške roditelja (1)

Svi roditelji greše. Setite se samo svojih roditelja…
Istina je da niko nije nepogrešiv, naročito ne novi roditelji. Ipak, ako znate 10 najčešćih grešaka koje roditelji prave, možda ćete uspeti da ih izbegnete.
1) Paničenje ni oko čega i oko svega
Mnogi roditelji imaju prenaglašene reakcije na pljuckanje, povraćanje i druge stvari koje bebe inače rade i bebe osećaju tu nervozu. Roditelji umeju da protraće čitavu godinu bebinog života opterećujući se sitnicama. Da li ona to previše pljucka danas? Da li je danas beba dovoljno jela? Da li ona previše plače?
Opustite se i uživajte u prvoj godini svoje bebe, jer su bebe mnogo žilavije nego što mi mislimo.
2) Ne dozvoliti bebi da plače
Roditelji smatraju da je njihova osnovna dužnost da ne dozvole da beba plače. To je zato što roditelji misle da rade nešto loše ako njihovo dete plače i da oni to moraju ispraviti. To ne mora biti uvek tačno. Dešava se da beba plače iako je presvučena i nahranjena. Ako pak vaše dete neutešno plače sat vremena i plač je praćen groznicom, osipom ili povraćanjem – morate se obratiti svom pedijatru.
3) Probuditi bebu radi podoja
Bebe koje su dojene mogu i treba da spavaju cele noći. Vrlo često roditelji su u zabludi misleći da majčino mleko nije dovoljno da održi bebu sitom tokom cele noći, što nije tačno, čak se preporučuje da bebe i majke koje doje spavaju tokom noći.
4) Zbunjujuće pljuckanje i povraćanje
Razlika između povraćanja i bebinog "pljuckanja" jeste učestalost, a ne količina i jačina izbacivanja sadržaja. Ako beba povraća zbog stomačnog virusa, to će biti na 30-45 minuta, bez obzira na to kada je hranite.
5) Olako shvatanje povišene telesne temperature
Svaka rektalna temperatura kod beba koja prelazi 38 stepeni treba da bude znak za uzbunu. Jedini izuzetak može biti temperatura koja se javlja kod beba nakon vakcinacije. Roditelji greše, oni misle da će rešiti problem ako bebi daju lek za snižavanje temperature. Imuni sistem novorođenčeta nije sposoban da se sam izbori sa infekcijom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebabeberoditelji
Komentari (0)
Dodaj komentar