Napravite domaću probiotičku pastu za zube, efekat će vas oboriti s nogu

Pranje zuba je jedan od najefikasnijih uobičajenih načina da zaštitite svoje zube, ali s adekvatnom pastom. Probiotička pasta za zube sprčava karijes i bolesti desni zuba. Lako se pravi, a bićete više nego zadovoljni rezultatom. Lep osmeh, zdravi zubi i svež dah

Probiotička pasta za zube sprečava bolesti desni

Zubni plak predstavlja bezbojnu lepljivu masu (biofilm) koja se stvara u usnoj duplji. On predstavlja čvrst sloj živih bakterija, u kome se pojedinačne bakterije čvrsto drže jedna za drugu i za površine zbog čega ih je teško ukloniti. Ove bakterije izazivaju karijes, upale i bolesti desni,što može da dovede do gubitka zuba.

Dobre i loše bakterije

Pranje zuba pastom kupljenom u prodavnici ili domaćom pastom od sode bikarbone, pomoći će vam da se spreči ormiranje zubnog plaka narednih nekoiko sati. Ali, sigurno neće moći u potpunosti da spreči njegovu pojavu jer ćete već ujutru osetite taj lepljivi sloj na zubima i ne baš ugodan dan. Sa druge strane, mnogo zubnog plaka u jutranjim satima je signal da imate mnogo bakterija koje izazivaju bolesti zuba i desbi, a nedovoljno korisnih bakterija.

Pokušaj da ubijete svaku živu bakteriju u ustima nije rešenje problema. Istraživanja na milion osoba koji su redovno ispirali usta antibakterijskim vodicama dva puta dnevno, pokazalo je da nisu sprečili karijes i bolesti desni. Imajte na umu da čak i kada bi usta bila sterilno čista, tp nije dobro jer je savšeno mesto za stvaranje novih bakterija, bilo dobrih ili loših.

Probiotičke paste za zube je priznata i od nauke

Verovatno se pitate šta još možete da uradite, posebno ako već imate karijes ili bolest desni. Promena ishrane je ključna za zdravlje zuba, ali možda niste spremni da u potpunosti odustanete od rafinisane hrane, a pranje zuba nije dovoljno pomoglo. Šta kažete na pranje sa potpuno drugom vrstom paste: probiotičkom pastom za zube. Ona može pomoći da usta postanu zdravije mesto. I ne samo da privremeno izbacite loše bakterije, već i da dodate dobre bakterije (probiotike) kako biste zamenili one koje izazivaju karijes i bolesti! Naučne studije su potvrdile da rutinsko pranje zuba probiotičkom pastom može pomoći u smanjenju nivoa bakterija koje izazivaju bolesti i loš zadah u ustima i smanjiti nakupljanje zubnog plaka.

Probitička pasta za zube: Kako da je napravite

Napravite domaću probiotičku paste za zube i pretvorite svoju četkicu za zube u čarobni štapić!

Sastojci:

2 kašike kokosovog ulja

1-2 kašike bentonit gline

1 kapsula organskih probiotika

1 kapsula FOS (fruktooligosaharida ) ili drugog prebiotika tipa inulina

Do 1/2 kašike ksilitola u prahu (opciono)

Do 10 kapi esencijalnog ulja nane ili drugog esencijalnog ulja

Priprema:

Sipajte u staklenu posudu kokosovo ulje. Stavite posudicu u lonac s toplom vodom. Sipajte sastojke u staklenu posudu s uljem i dobro mešajte. Smeša će biti malo više tečna, ali stegnuće se kada se ohladi. Teglicu zatvorite poklopcem i čuvajte na sobnoj temperaturi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dobre bakterijeprobiotikzubi
Komentari (0)
Dodaj komentar