Nebezbedne igračke za decu

Neprofitne organizacije u Americi redovno kontrolišu dečje igračke i objavljuju liste potencijalno opasnih.
Jedna od ovih istraživačkih grupa fokusira se na specifične karakteristike igračaka koje mogu biti opasne po decu. To su igračke koje su previše glasne i mogu da oštete sluh deteta, igračke sa malim delovima koje dete može da proguta, igračke u kojima se nalaze toksične hemikalije i igračke sa jakim magnetima koje mogu biti smrtonosne ukoliko ih dete proguta. Ove organizacije pozivaju vladine agencije da se bolje pozabave bezbednošću igračaka i uklone neke od opasnih igračaka.
Proizvođači igračaka smatraju da je ovo nepotrebno zastrašivanje kupaca i da se većina proizvoda sastavlja u skladu sa bezbednosnim standardima. Ove organizacije ne navode sve proizvode koji su opasni, već samo primere koji se mogu naći u Americi.
U svakom slučaju, postoje određene vrste igračaka na koje roditelji treba da obrate pažnju, jer one mogu biti potencijalno opasne.
Preglasne igračke
Pojedine igračke u vidu muzičkih instrumenata na baterije mogu biti opasne zbog preglasnog zvuka koji dopire iz zvučnika. Tu su pojedine igračke koje proizvodi čak i najpoznatiji proizvođač igračaka ("Fisher-Price"). Neke od ovih igračaka proizvode zvuk jači od 85 decibela, a već 80 decibela je opasno po sluh deteta.
Igračke automobili pojedinih proizvođača mogu biti štetni po sluh jer su sirene ponekad glasnije od 85 decibela.
Igračke koje se stavljaju na uho ili u blizini uha, kao što su imitacije mobilnih telefona ili slušalica, mogu biti preglasne za decu jer je za takvu upotrebu i 65 decibela prejako.
Igračke koje dete može da proguta
Mali automobili na navijanje sa sitnim delovima mogu biti opasni ukoliko ih dete stavi u usta ili proguta. Sitne igračke koje su imitacija hrane ili pribora za jelo takođe mogu da budu opasne jer ih deca veoma često stavljaju u usta.
Rođendanski baloni mogu biti potencijalno opasni ukoliko ih mala deca stavljaju u usta.
Igračke sa malim lopticama, klikerima ili šrafčićima nisu bezbedne za malu decu.
Napominjemo i da takozvana „kinder jaja“ sadrže neke sitne delove koji mogu biti opasni za malu decu.
Otrovne igračke
Neke igračke, iako su proizvedene po određenim svetskim standardima i prolaze veliki broj kontrola, mogu u sebi da sadrže različite hemikalije opasne po decu. Štetne po decu mogu biti hemikalije pod nazivom ftalati, kao i olovo koje je često prisutno u igrčkama. Takođe, postoji opasnost od alergije jer je na neke materijale veliki broj dece alergičan (na primer, nikl).
Opasni magneti
Neke igračke sa magnetima koje su, sudeći po pakovanjima, dozvoljene za decu stariju od 4 godine – prilično su male i morale bi biti zabranjene za decu mlađu od 14 godina. Sa ovakvim igračkama treba biti oprezan ukoliko su namenjene manjoj deci.
Napomena
Veliki broj igračaka raznih proizvođača iz raznih zemalja prisutan je i na našem tržištu (mnoge možda nisu prošle kontrolu ili su „izbačene“ iz razvijenih zemalja kao opasne) pa treba voditi računa o svemu što smo nabrojali.
Veoma je važno znati da naizgled bezopasne igračke za "veliku decu" mogu biti veoma opasne za malu decu koja igračke ili delove igračaka često guraju u usta, nos ili uši.
Podsećamo da i plastične kese (iako ne spadaju u igračke) mogu biti opasne po malu decu (bebe) ako ih navuku na glavu ili stave u usta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bukaglasne igračkehemikalijeigračke i zdravljeoštre igračeotrovne igračkeSitne igračke
Komentari (0)
Dodaj komentar