Nega bebine kože

Uz savete o ishrani i uspavljivanju, postoji i veliki broj saveta i upozorenja o nezi kože novoroćenčadi i beba.
Posle detaljnijih konsultacija i istraživanja, izdvojili smo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći kada je u pitanju nega beba.
Losioni
Veliki broj beba često ima problema sa suvom kožom i osipima. To nije razlog za preveliku brigu jer postoji puno sredstava pomoću kojih se ovaj mali problem može lako rešiti. Ukoliko ste se nekad zapitali koja je zapravo razlika između masti, krema i losiona, odgovor je – u gustini, tj. količini vode koju preparat sadrži. Masti i kreme su uglavnom kompaktniji i masniji nego losioni, pa su zbog toga dobri u zadržavanju vlažnosti. I masti i kreme sadrže male količine vode. Kada je reč o losionima, oni se nalaze na drugom kraju lestvice, lako se nanose i glatko prijanjaju uz kožu, ali ih koža veoma brzo upije, pa brzo i nestanu. Sadrže veću količinu vode i jako malo ulja u sebi, pa brzo i lako ispare. Upravo iz ovog razloga stručnjaci iz ove oblasti kao najbolju zaštitu radije preporučuju masti i kreme za negu bebine kože, jer losioni uglavnom nisu dovoljno gusti kako bi obezbedili dugotrajniju zaštitu.
Puderi
Bez obzira na to koliko je beba stara, većina eksperata preporučuje izbegavanje praha i raznih pudera, pogotovo kada je u pitanju guza. Najveća zamerka prahu i talkovima jeste to što se jako lako udišu i na taj način mogu oštetiti pluća bebe, izazivajući time disajne poremećaje. Eksperti takoće ističu i suvišnost bebi pudera nakon pojave masti koje uspešno sprečavaju i leče osipe, koji se javljaju zbog pelena.
Sapuni
Opšte je poznato da novoroćenčad i bebe imaju veoma osetljivu kožu, tako da je najbolje odlučiti se uvek za blage sapune i šampone, tj. za sapune, kreme i losione isključivo namenjene deci.
Dok beba malo ne odraste, izbegavajte:

  • aromatične sapune, losione i šampone
  • antibakterijske sapune i losione
  • sapune u boji

Zaključak
Dakle, budite uvek na oprezu i obratite pažnju na svaku promenu na koži vaše bebe (crvenilo, iritirana koža…) prilikom promene proizvoda za negu kože.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebakoža
Komentari (0)
Dodaj komentar