Neke igračke su opasne za decu

Iako su proizvođači igračaka uveli značajne mere opreznosti tokom proizvodnje, još uvek se i u običnim i u internet prodavnicama može naći veliki broj igračaka opasnih po decu, kažu iz potrošačke grupe koja se bavi posmatranjem tržišta.
Igračke sa sitnim delovima opasne su jer se deca mogu ugušiti ako progutaju neki od tih delova, a neke igračke sadrže toksične hemikalije, kao što je olovo, kaže se u izveštaju Američke istraživačke grupe (U.S. Public Interest Research Group – PIRG) pod nazivom Nevolje u zemlji igračaka.
Prema ovom izveštaju, neke igračke su previše glasne i mogu dovesti do oštećenja sluha kod dece. Druge igračke su opasne jer se mogu progutati, a tu su i baloni, koji su izazvali mnogo više smrtnih slučajeva kod dece nego bilo koji drugi dečji proizvod.
Organizacija nije rangirala proizvode po tome koliko su opasni, ali je navela sedam potencijalno toksičnih igračaka koje sadrže olovo ili tzv. ftalate. U izveštaju se navode imena igračaka i njihovih proizvođača. Među onima koji sadrže ftalate je Funny Glasses (Joking Around) maska za spavanje.
Igračke koje mogu da sadrže olovo su: Little Hands Love Book, Whirly Wheel, Spritz medalje, Hello Kitty senka za oči i privezak, Zvončica sat (Dizni vile), narukvica sa znakom za mir (Family Dollar), Honda motocikl…
Igračke opasne zbog sitnih delova koji se mogu progutati
PIRG navodi 12 vrsta igračaka opasnih zbog mogućnosti gušenja delovima. Navode se proizvođači za većinu pomenutih igračaka, ali i mnoge slične igračke drugih proizvođača koje mogu na sličan način biti opasne po bebe i malu decu:

  • Drveni setovi sa kockama (naročito sitnim)
  • Igračka Oskar iz Ulice Sezam
  • Setovi malih igračaka dinosaurusa
  • Voće u torbi
  • Zeleno gumeno grožđe
  • Narandžasti medved (4M2U)
  • Ravne bebi kocke i kocke za brojanje
  • Male lopte različitih proizvođača
  • Play ball x2 (Sqishland)
  • Lopte i klikeri različitih proizvođača
  • Strele sa lopticom raznih proizvođača

Izveštaj ukazuje na opasnost od različitih balona, naročito onih koji se kupuju bebama za rođendan i balona za malu decu sa junacima iz crtaća, filmova i igrica. Svi baloni su potencijalna opasnost za decu mlađu od 8 godina.
Što se tiče igračaka koje su opasne po sluh, PIRG navodi tri igračke:

  • Elmov svet, mobilni telefon koji govori (Fischer-Price)
  • Victorious stereo slušalice (Nickelodeon)
  • Super Stunt RAT BOMB (Hotwheels)

Komentar industrije igračaka
U iščekivanju ove liste, Asocijacija industrije igračaka (Toy Industry Association) izdala je izjavu 14. novembra 2011, upozoravajući da određene grupe konstantno tvrde da neke igračke nisu bezbedne ni zdrave ili su opasne po decu, ali da su takve tvrdnje nedokazane i nepotrebno plaše roditelje.
Uprkos tome, zvaničnici PIRG-a i Robert Adler, predstavnik američke komisije za bezbednost proizvoda, kažu da je novi izveštaj rezultat laboratorijskih istraživanja i ispitivanja.
"Gušenje sitnim delovima, malim loptama i balonima i dalje je najčešći uzrok povreda igračkama", kaže Nasima Hosain. Ona naglašava da je više od 400 dece umrlo od povreda povezanih sa igračkama između 1990. i 2010. i da je više od pola ovih slučajeva bilo zbog sitnih delova, balona i loptica.
Dok je veći deo igračaka bezbedan, istraživači i dalje u prodavnicama nalaze igračke koje su opasne jer ih deca mogu progutati, ili sadrže opasne količine toksičnih hemikalija.
Izveštaj navodi tri ključna otkrića:

  • Igračke sa visokim nivoom toksičnih supstanci još uvek se nalaze u prodavnicama – i to sa do 70 puta većom količinom ftalata od dozvoljene. Ova hemikalija može ugroziti razvoj male dece.
  • Uprkos standardima o sitnim delovima za decu mlađu od tri godine, takvih igračaka i dalje ima u prodaji.
  • Pronađena je i jedna igračka koja znatno premašuje standarde preporučene od strane Nacionalnog insituta za gluvoneme i druge komunikativne poremećaje.

Hosain nagalšava da komisija poseduje baze podataka o potenicijalno i zvanično opasnim igračkama na sajtu SaferProducts.gov.
"Roditelji i oni koji deci daju igračke moraju da zapamte da iako Komisija za bezbednost proizvoda dobro obavlja svoj posao, ona ne testira sve igračke na policama", kaže Hosain. "Današnja poruka je jasna: ne možemo i ne smemo da oslabimo najosnovnija pravila bezbednosti koja štite decu, naše najmlađe potrošače."
Kompletan izveštaj može se naći na sajtu www.uspirg.org.
Napomena
Mnoge od pomenutih igračaka mogu se naći na našem tržištu ili ih može neko doneti iz inostranstva, pa je ovaj izveštaj opomena i za našu decu i roditelje. Nikada nije dovoljno pažnje posvećeno deci, pa zato malu decu (bebe) ne ostavljajte samu sa sitnim ili sumnjivim igračkama (baloni, kockice, kese, dlakave igračke, sitne lopte, klikeri, ogrlice, šnale, igle, značke…).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

deca i zdravljeigračkeolovoopasnosti po decuotrovne igračkesitni delovizdravlje dece
Komentari (0)
Dodaj komentar