Nov način odvikavanja od pušenja

Naša zemlja mogla bi poboljšati kampanju protiv pušenja na jednostavan način. Pročitajte kako je to urađeno u Americi.

Kampanja je nedavno započeta u članku Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u publikaciji o morbiditetu i mortalitetu. Urađena je u 4 države SAD (Arizona, Alabama, Vermont i Florida).

Princip kampanje je bio da se istovremeno telefonskim putem (mobilnim ili fiksnim telefonom) i mejlom ljudi obaveštavaju o štetnosti pušenja. Dosadašnje kampanje protiv pušenja bile su ograničene samo na telefonske poruke ili mejl obaveštenja, ali ne zajedno.

U kampanji je bilo 5.393 učesnika, od toga je samo telefonskih bilo 2.238 učesnika, mejl 1.848 učesnika, a 1.307 učesnika dobijalo je obe vrste obaveštenja u trajanju od 30 dana.

Analizom je utvrđeno da su korisnici obe vrste usluga imali 20% veće šanse da ostave pušenje od telefonskih korisnika, a 50% veće šanse od mejl korisnika.

Posle 7 meseci praćenja, 38% korisnika obe vrste obaveštenja ostavilo je pušenje, telefonskih korisnika 34%, a mejl korisnika 29%.

U kampanji se vodilo računa i o uzrastu korisnika (starost od 40 do 47 godina), obrazovanju, boji kože i polu.

Istraživači su primetili da su učesnici kampanje koji žive u porodici u kojoj samo oni puše najčešće ostavljali cigarete. Takođe, i dostupnost i kombinovana usluga oba obaveštenja o štetnosti pušenja mogu se odraziti na veću želju i posvećenost prestanku pušenja.

Lekari širom sveta koji savetuju pacijente kako da ostave pušenje, mogu na osnovu ove kampanje koristiti podatke o populaciji učesnika i to primeniti na svoje pacijente. Javne zdravstvene ustanove mogu na osnovu ovih rezultata napraviti efikasniji program odvikavanja od pušenja, naročito za pacijente čiji su pokušaji do sada bili bezuspešni.

Istraživači zaključuju da ovi rezultati pokazuju da, osim prestanka pušenja, kombinacija ove dve usluge može pomoći i programu za prevenciju i kontrolu raka, da bi se sprečio ili bar smanjio broj obolelih od raka pluća.

Napomene

Detalji kampanje nam nisu poznati, ali je činjenica da pušačima zainteresovanim za prestanak pušenja treba pomoći na razne načine kako bi ostavili pušenje i poboljšali svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih.

Podsećamo pušače da ugrožavaju ne samo svoje zdravlje nego i zdravlje okolnih pasivnih pušača, izlažući ih duvanskom dimu, prepunom otrovnih i kancerogenih sastojaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cigaretekampanje protiv pušenjaodvikavanje od pusenjapušenje i ostale bolestipušenje i plućapušenje i srcepušenje i zdravljerizici od pušenja
Komentari (0)
Dodaj komentar