Novi lek za akne

Virus koji uništava bakterije izazivače akni, može postati novi tretman protiv bubuljica. Nova istraživanja su pokazala da su ovakvi rezultati realni i mogući u najskorije vreme.
Specifična vrsta bakterija – Propionibacterium acnes, predstavlja glavni uzrok neprijatnog oboljenja acne vulgaris koje ponekad ostavlja i ožiljke. Bakterije žive unutar pora u koži gde se nalaze i folikule dlake i znojne žlezde. Ova bakterija ipak ima jednog "neprijatelja"; to je vrsta virusa koji se zove bakteriofag ili skraćeno fag. Fage ubrizgavaju svoj genetski materijal u bakterije, primoravajući ih da stvaraju nove fage sve dok bakterija ne pukne.
Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta, dr Laura Marineli i dr Robert Modlin, pažljivo su ispitali 11 različitih faga i njihovu sposobnost da uništavaju bakterije koje izazivaju akne. Oni smatraju da je za razliku od većine ovih virusa, jedna vrsta sposobna da uništi bakteriju Propionibacterium acnes. Pomenuti virusi su veoma slični i međusobno usko povezani sa relativno malom razlikom u genetskom sastavu.
Većina "phage" virusa je u stanju da uništi većinu sojeva bakterija koje izazivaju akne.
"Fage virusi su programirani da ciljaju i uništavaju specifične bakterije, virus bakteriofage će napadati isključivo Propionibacterium acnes bakterije, ali ne i druge poput E. coli", kažu istraživači. Ove osobine čine pomenute viruse idealnim kandidatima za razvoj virusa za lokalnu anti-akne terapiju, ističe ekipa istraživača koju predvode dr Marineli i dr Modlin.
Ovi virusi stvaraju enzime koji razgrađuju ćelijske zidove bakterija izazivača akni. Istraživači smatraju da ovaj enzim može postati dobar lek za lečenje akni u narednih nekoliko godina.
Rezultati pomenutih istraživanja objavljeni su u časopisu "mBio" Američkog društva za mikrobiologiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aknebakterijeinfekcijekožne bolestilečenje kožnih bolestivirusi
Komentari (0)
Dodaj komentar