Obavezno zatvorite poklopac WC šolje kada puštate vodu, evo zašto

Nova  studija s ANU-a i Univerziteta Južne Australije analizirala je podatke 38 različitih studija iz 13 zemalja koje su istraživale rizik od prenosa zaraznih bolesti u javnim toaletima, otkrivši da ostavljanje poklopca WC šolje otvorenim nakon ispiranja može raspršiti kontaminirane kapljice oko 1.5 metara i ostati u vazduhu i do 30 minuta.

Ako ste već smatrali javne toalete strašnim zamkama s klicama, vaše sumnje su uglavnom bile tačne. Analiza je razmatrala rizike prenosa zaraznih bolesti u kupatilima, javnim toaletima u restoranima, radnim mestima, poslovnim prostorijama i fakultetima, pronalazeći široko rasprostranjene dokaze o kontaminiranim površinama kao uzroku fekalno-oralnog prenosa.

„U javnim toaletima identifikovan je širok raspon crevnih, kožnih i drugih bakterija i respiratornih virusa, što predstavlja rizik od prenosa. Ispiranje WC-a s otvorenim poklopcem, neefikasno pranje ili sušenje ruku, loše čišćenje površina, začepljeni odvodi i nepokrivene kante za smeće – sve to doprinosi velikoj koncentraciji bakterija i virusa u WC-ima“, tumači koautorka studije, profesorka Erika Doner.

Šest studija istraživalo je širenje bakterija u javnim toaletima, dolazeći do zaključka da mlazne sušilice vazduha potencijalno mogu da rašire kapljice do tri metra, dok je studija iz 2021. procenila da je broj čestica iz vode za ispiranje WC šolje bio isti broju kapljica iz usta osobe koja glasno govori nešto više od šest i po minuta.

Kako biste ulazili i izlazili iz javnog WC-a bez zaraze bakterijskom infekcijom, Doner savetuje zatvaranje poklopca WC šolje, pranje ruku i korišćenje dezinfekcijskih maramica na ručkama vrata i drugim površinama koje se često dodiruju, piše Men’s Health.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

javni WCwc soljazdravlje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Ne mogu da dok pustam vodu drzim zatvorenu dasku jer dok ide voda moram da primenim cetku. Sa druge strane ipak su ljudi iz Juzne Australije gospoda u ondosu na nas seljake sa brdovitog Balkana.