Opasnost novih dvotočkaša!

Pojava električnog trotineta sa dva velika točka napred, platformom koja ih povezuje i ručicom za upravljanje (Swagway) pobudila je veliku pažnju javnosti. To je lako, malo, brzo i nenaporno sredstvo za prevoz, brže a manje od bicikla. Postalo je popularno i prihvaćeno vozilo kako kod mlađe, tako i kod starije populacije, čak i kao prevozno sredstvo u mnogim javnim ustanovama, pa i kao patrolno sredstvo u policiji nekih zemalja.

Sada se na tržištu pojavio „hoverbord“ (Hoverboard), koji dosta liči na Swagway, ali je bez ručice za upravljanje („električni skejtbord“). Cena proizvoda u SAD je oko 500 dolara i već je postao velika božićna i rođendanska želja mnogih klinaca, ne samo u SAD već i u mnogim drugim zemljama.

Iako proizvod izgleda kao iz filmova naučne fantastike, u stvarnosti upravljanje njime zahteva dosta veštine i odličan balans samog korisnika (poput rolera), pa su i padovi česti, a samim tim i povrede, od lakših do veoma opasnih po život.

Od kada se proizvod pojavio u prodaji (avgusta 2015. godine), Agencija za bezbednost proizvoda u SAD primila je 29 izveštaja o slučajevima ozbiljnih povreda, kao i izveštaje o požaru na proizvodima usled pregrevanja.

Prijavljene povrede su u vidu preloma, uganuća, kontuzija, razderotina i povede glave.

U međuvremenu, beleži se sve više i više ozbiljnih povreda nastalih korišćenjem ovog proizvoda, pa se ozbiljno razmatra njegova sveopšta bezbednost.

U državi Njujork zabranjena je upotreba ovih proizvoda u javnosti, a isto je uradila i Velika Britanija.

Problem sa „hoverbordom“ je u tome što vozači moraju imati odličan balans, jer uređaj nema ručicu za upravljanje, a ima brzinu do 20 kilometara na sat, koja može, u slučaju pada, dovesti do povreda.

U priručniku proizvođača navodi se način upotrebe, kao i bezbednosne mere koje bi trebalo primenjivati radi zaštite od povreda: zaštitna kaciga, rukavice i štitnici za kolena i laktove. Takođe se navodi da proizvod nije namenjen osobama mlađim od 13 godina.

Kritike upućene proizvođaču najviše se odnose na pregrevanje proizvoda (varnice i požari), što se do sada često događalo.

Kao odgovor, proizvođač navodi da treba koristiti sertifikovane adaptere i ovlašćene baterije isključivo „Samsung“ i „LG“.

Opšti utisak je da je ovaj proizvod, uprkos popularnosti, do sada na dosta lošem glasu zbog čestih i ozbiljnih povreda usled padova, kao i ispravnosti (zbog čestog pregrevanja).

Kao bezbednosne mere, proizvođači i eksperti preporučuju korisnicima:

  • nosite zaštitnu opremu
  • ne koristite telefon u toku vožnje
  • vodite računa o drugim učesnicima u saobraćaju (vozila, bicikli, pešaci, deca…)
  • pravite kratke pauze tokom vožnje
  • ako primetite pregrevanje uređaja, obratite se proizvođaču ili distributeru, jer postoji mogućnost da je baterija neispravna

Napomena

Verovatno će se ovakvi ili slični uređaji (vozila ili igračke) pojaviti i na našem tržištu i našem okruženju, a navedena iskustva, upozorenja i saveti važe i za nas i našu decu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

električni skejtbordhoverbordSwagway
Komentari (0)
Dodaj komentar