Oprez: Farbe za kosu OPASNE su po zdravlje

Naučnici otkrivaju da farbe za kosu i sredstva za ravnanje kose mogu biti opasni po zdravlje zbog kancerogenih jedinjenja.
Svake godine moda sa sobom donosi veliki izbor novih stilova, naročito u boji kose. Većina žena izlaže svoje zdravlje velikim opasnostima prateći trenutne trendove, navode naučnici.

Istraživači su otkrili da žene koje koriste trajne farbe za kosu i hemijska sredstva za ispravljanje kose imaju veću verovatnoću da obole od raka dojke od onih koje to ne koriste, pokazalo je istraživanje objavljeno u „Međunarodnom časopisu o raku“.

U studiji se navodi da učestalost upotrebe tih proizvoda takođe igra važnu ulogu. Podaci pokazuju da je kod žena koje redovno koriste trajne farbe devet odsto veća verovatnoća da će dobiti bolest od onih koje je koriste ređe.

Prema uporednim podacima, žene su pod većim rizikom ako se farbaju češće. Bojenjem jednom ili više puta svakih pet ili osam nedelja, šanse se povećavaju i do 60 odsto.

„Istraživači su dugo proučavali moguću vezu između farbi za kosu i raka, ali rezultati su bili nepotpuni. U našoj studiji vidimo povećan rizik od raka dojke koji je povezan sa upotrebom boje za kosu i efekat je najjači kod afroameričkih žena, posebno onih koje su česte korisnice“, kaže za „Saj tek dejli“ vođa studije Alekandra Vajt, direktorka grupe za životnu sredinu i epidemiologiju raka na Nacionalnom institutu za nauku o zdravlju životne sredine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

farba za kosu
Komentari (0)
Dodaj komentar