Ova higijenska navika dokazano štiti od upale pluća, a mnogi je zanemaruju

Održavanje čistoće zuba može poštedeti ljude od upale pluća u bolnici, pokazala je nova analiza više od 2.700 pacijenata, sa manjim brojem slučajeva uobičajene infekcije pluća povezanih sa svakodnevnim pranjem zuba.

Selina Ehrenzeller i Michael Klompas, dva epidemiologa specijalizovana za zarazne bolesti u Brigham and Vomen’s Hospital u Bostonu, objedinili su podatke iz 15 kliničkih ispitivanja u kojima su ljudi pratili zube više puta dnevno ili su ispirali usta antiseptičkom vodicom za ispiranje usta, brisevima ili fiziološkim rastvorom.

Dok se logika dobre oralne higijene čini prilično jasna – čišćenje vaših zubaa moglo bi zaustaviti bakterije ili druge patogene da se ušunjaju niz grlo i izazovu infekcije pluća kao što je upala pluća – dokazi su do sada bili pomalo kontradiktorni, posebno za pacijente u bolnici koji ne mogu da peru zube bez pomoći, prenosi radiosarajevo.ba.

Ehrenzeller i Klompas su pokušali da to razjasne, analizirajući podatke o 2.786 pacijenata uključenih u jedno od 15 kliničkih ispitivanja i otkrivši da je stopa bolničke pneumonije bila niža među pacijentima koji su podstaknuti na svakodnevno pranje zuba, dva ili više puta dnevno.

Bolnička pneumonija je uobičajena, ali smrtonosna infekcija pluća koja može da razboli već bolesne pacijente. Prema studijama sprovedenim širom sveta, njegova incidenca se kreće od 1 od 50 do 1 od 200 bolničkih prijema.

Kritično bolesni pacijenti koji su primljeni u bolnicu mogu biti posebno ranjivi na infekciju, a zatim se nađu u okruženju koje vrvi od superbakterija otpornih na lekove. Sve u svemu, između 5 i 10 procenata bolničkih pacijenata dobije neku vrstu infekcije tokom boravka.

Bolnice se jako trude da spreče širenje patogena. Ali uključivanje četkanja zuba u negu pacijenata sa ventilacijom i podsticanje drugih pacijenata da učine isto može biti jeftin način poboljšanja oralnog zdravlja i smanjenja slučajeva upale pluća, sugeriše istraživanje.

Dok se pacijentima često pruža oralna nega u obliku antiseptika, mikroflora može opstati, možda zahvaljujući njihovoj sposobnosti da se sakriju u biofilmovima. Fizički poremećaj ovih struktura ostaje najbolji način da se odbroje mikrobi.

„Retkost je u svetu bolničke preventivne medicine da se nađe ovako nešto što je i efikasno i jeftino“, kaže Klompas. „Umesto novog uređaja ili leka, naša studija pokazuje da nešto tako jednostavno kao što je pranje zuba može da napravi veliku razliku.

Pranje zuba značajno je smanjilo stopu upale pluća među pacijentima koji su koristili podršku za disanje, koji su slučajno činili većinu brojeva u analiziranim studijama. Smanjenje je bilo ekvivalentno jednom slučaju sprečene pneumonije na svakih 12 pacijenata sa mehaničkom ventilacijom koji su oprali zube.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

oralna higijenaplucazdravljezubi
Komentari (0)
Dodaj komentar