Ovo nikako ne smete raditi kad izgorite na suncu!

Šta mazati kada izgorimo tokom sunčanja? Evo šta pomaže a šta ne!

Ako vam koža lako izgori tokom toplih dana, verovatno posežete za hranljivom kremom ili uljem kako biste je oporavili.
Ulje kao što je kokosovo se inače savetuje za hidriranje i negu kože, a posebno zbog svojstva zadržavanja vlage važi za preparat koji ima vrlo dugotrajan efekat. Međutim, ne kada se stavi na „izgorelu“ kožu, tada će imati suprotno dejstvo!

Ulja, među kojima i kokosovo ulje, ne smeju se stavljati na kožu koja je izgorela od Sunca, jer će napraviti kontraefekat i samo će vam biti još gore.

Ulje u normalnim uslovima služi da ne dozvoli vodi da napusti kožu, ali kada izgorimo i na pocrvenelu kožu nanesemo ulje, ono će „zarobiti“ vrelinu i upalni proces će biti još jači.

„Kad izgorimo na Suncu, koža ostaje vrela narednih nekoliko sati. Dok UV radijacija oštećuje ćelije, proširuju se krvni sudovi jer telo pokušava da popravi tu štetu. Temperatura kože raste i jaka, akutna upalna reakcija se odvija u koži. Često je potrebno više sati, nekad i ceo dan, da se temperatura vrati na normalu“, kaže Ava Šabman, specijalistkinja dermatologije.

„Dok taj proces traje, sve što ne dopušta koži da se ohladi samo će pogoršati temperaturu i simptome. Nanosite osvežavajuće preparate kao što je aloe vera, ili hladne vodene obloge, ali ulje ne stavljajte dok se koža ne ohladi u potpunosti. Tek kada je koža opet normalne temperature, masni preparati će moći da pomognu“, rekla je ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

plažasunčanjesunce
Komentari (0)
Dodaj komentar