Ozbiljne posledice lekova protiv akni

Sedmogodišnje istraživanje najefikasnijih lekova za lečenje najtežih slučajeva akni (na bazi izotretinoina) otkrilo je jednu veoma neprijatnu i zapanjujuću činjenicu.
Reč je, naime, o izuzetno ozbiljnim nuspojavama, na koje proizvođači iz određenog razloga ne upozoravaju, čak i pored činjenice da je do sada bilo više slučajeva samoubistva osoba koje su koristile lek na bazi izotretinoina za lečenje vrlo neprijatnog kožnog poremećaja (akni).
Ukoliko osoba ima ozbiljnih problema sa aknama i ukoliko čak i nakon upotrebe brojnih konvencionalnih lekova, poput antibiotika na primer, i odgovarajućih terapija i dalje ne dođe ni do kakvog poboljšanja – dermatolozi u najvećem broju slučajeva pribegavaju prepisivanju veoma popularnog leka na bazi izotretinoina.
Sam lek spada u grupu retinoidnih oralnih lekova i pokazao se kao vrlo efikasan kada je reč o ublažavanju opštih simptoma akni, i to svega nakon 15 do 20 nedelja.
Pa ipak, i pored efikasnosti u rešavanju ovog nimalo prijatnog kožnog problema, lek na bazi izotretinoina i dalje se smatra prilično problematičnim upravo zbog činjenice da je dosad zabeleženo puno izuzetno negativnih nuspojava koje u velikom broju slučajeva takođe izazivaju trajna oštećenja organizma.
Određene nuspojave koje se javljaju usled korišćenja ovog leka, smatraju se blagim i podnošljivim, poput: suvih usta, suvih očiju, krvarenja iz nosa, izuzetno suve kože, povećane osetljivosti na sunce i istanjivanja kose.
Međutim, postoji i prilično duga lista daleko ozbiljnijih nuspojava koje su dokumentovane brojnim ispitanim slučajevima i koje kod pacijenata ostaju prisutne čak i po završetku same terapije.
U ozbiljnije nuspojave spadaju:

  • izuzetno intenzivan bol u donjem regionu leđa, kao i u svim većim zglobovima
  • intenzivne i ozbiljne alergijske reakcije koje uključuju pojavu osipa i utiču na normalno disanje
  • problemi sa vidom
  • gubitak sluha
  • trajno oštećenje jetre
  • konstantne glavobolje i migrene
  • hiperostoza (preokoštavanje)

Ipak, dve najteže i najozbiljnije posledice uzimanja leka jesu ozbiljni postporođajni poremećaji kod novorođenčadi, ukoliko se lek uzima tokom trudnoće ili u vreme kada je žena ostala trudna, kao i iznenadne promene raspoloženja, ozbiljna depresija i samoubilačke misli.
S obzirom na to da može biti veoma štetan po sam fetus, lek nikako ne treba uzimati za vreme trudnoće, a one žene koje pokušavaju da zatrudne, trebalo bi da ga ostave najmanje mesec dana ranije.
Kada je o depresiji reč, još uvek ne postoji zajednički stav istraživača i eksperata, ali je i pored toga sam proizvođač otvoreno istakao da lek ima potencijala da izazove promene u raspoloženju.
Upozorenje
Lekovi čiji je osnovni sastojak izotretinoin (Isotretinoin) proizvode se već dvadesetak godina i proizvodi ih nekoliko farmaceutskih kuća pod raznim imenima. Zato prilikom lečenja akni treba konsultovati lekara i proveriti da u sastavu leka nema izotretinoina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aknedepresijaIzotretinoinlečenje aknilekovi za lečenje aknineželjeni efekti lekovanus pojave kod lekova
Komentari (0)
Dodaj komentar