Poboljšajte svoje pamćenje

Da li i vi spadate u ljude koji stalno zaboravljaju stvari? Verovatno ste se zbog toga već opekli nekoliko puta u životu. Recimo, način da garantovano dobijete veliki minus u očima svoje devojke jeste da zaboravite neki od važnijih datuma kao što su rođendani ili godišnjice. Memorija je selektivna – dokazano je da ljudi radije pamte lepe trenutke, kao i stvari koje su im zaista važne. Ipak, memorijski potencijal svakog čoveka je veliki i često nedovoljno iskorišćen. Svi mi imamo mogućnost da zapamtimo maltene šta god poželimo, samo je potrebno adekvatnim vežbama aktivirati mozak. Evo konkretnih saveta o tome kako možete povećati svoju sposobnost pamćenja.
Budite aktivni
To se može primeniti ne samo na pamćenje već i na čitanje, razmišljanje, slušanje nečijeg govora ili emisije. Potrudite se prilikom usvajanja novih informacija – ukoliko ste pasivni, misli vam lutaju i pamćenje je manje efikasno. Ukoliko se zaista aktivirate, mozak će lakše registrovati informacije.
Fokusirajte se
Počnite da obraćate pažnju na detalje. Svakog dana čujemo ogromnu količinu informacija, ali pamtimo samo ono što nam je bitno. Ukoliko proširite polje onoga što smatrate važnim, pamtićete više stvari. Dobar trik kojim ćete mozak naterati na malo „prekovremenog rada“ je da zamislite da vam je sve važno. Pretvarajte se da ste tajni agent ili detektiv i da svaka sitnica oko vas može biti od odlučujućeg značaja za rešavanje važnog slučaja na kome radite.
Asocijacije
Napravite vezu između onoga što već znate i onoga što pokušavate da zapamtite. Povezujte pojmove sa bojama, oblicima ili brojevima. Da biste lakše zapamtili nešto, tražite reči koje se rimuju ili smišljajte pesmice.
Ponavljajte!
Verovatno se sećate onog tragičnog dana u trećem osnovne: niste napisali domaći zadatak iz prirode i društva i učiteljica vas je naterala da ga napišete ne jednom, već pet puta. Učiteljice su očigledno znale važan memorijski trik – ponavljanje je vrlo značajna komponenta pamćenja, jer nas ono bukvalno primorava da nešto memorišemo. Kad god upoznate nekoga, odmah ponovite njegovo ime, a kada vam neko da broj telefona, zapišite ga i glasno ponovite. Takođe, kada postoji nešto što zaista želite da upamtite, slobodno to napišite na papiru četiri ili pet puta.
Uživajte u informacijama
Uvek pamtimo one stvari za koje smo zainteresovani, na primer, ukoliko gajite višegodišnju odvratnost prema matematici, verovatno će vam biti vrlo teško da zapamtite neku komplikovanu teoremu. Ipak, ukoliko istražite biografiju matematičara koji je svoj život bukvalno posvetio toj teoremi i zarad nauke žrtvovao sve one blagodeti u kojima uživaju obični smrtnici, odjednom će čak i te strašne brojke početi da dobijaju smisao i pamtićete ih uz manje truda. Ova metoda ne odnosi se samo na teoreme, već na bilo šta što želite da zapamtite. Uvek je lakše setiti se broja telefona omiljene picerije nego zubarske ordinacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Nemanja Spalević

    Hvala za trud.

  • Valentina F

    Ovaj članak je super urađen, svi saveti pomažu i dobijaju se neverovatni rezulatati. Trebalo bi napraviti više takvih korisnih članaka!