Pre nego što dođe beba

Trudnice obično misle da ima vremena do porođaja, odnosno, dok beba poraste, spremiće sve što treba. Međutim, vreme brzo prođe – porođaj je tu, a beba je već porasla.
Zato podsećamo buduće majke da počnu sa pripremama kako ih vreme ne bi “zateklo” nespremne.
Zamrzivač
Mnoge majke srede kuću i napune zamrzivač pre nego što odu na porođaj. Žene koje nemaju bližu rodninu da im pomogne odmah posle porođaja i dolaska bebe u kuću, počiste kuću i srede stvari. Dobro je spremiti neka jela i supe i staviti ih u zamrzivač, jer ih posle lako možete razmrznuti, podgrejati i jesti. Napunite zamrzivač povrćem, testeninom, žitaricama, zdravom hranom i imajte u kući nešto konzervirane hrane. Pravim pripremama i izborom biće vam lakše kasnije.
Spremite stvari u sobi
Pre nego što beba postane dovoljno velika da istražuje, vreme je da stan bude bezbedan za bebu:

  • pokrijte sve električne utičnice plastičnim poklopcima
  • stavite sigurnosne reze na fijoke i vratanca
  • stavite zaštitnike na oštre ivice
  • sklonite sa domašaja sitne igračke i stvarčice
  • skloniite gajtane, konce i kablove
  • sklonite stoličice i slične stvari zgodne za penjanje
  • podesite bojler tako da nema vrele vode

Obezbedite bebi sedište za kola
Nabavite bezbedno sedište (ležaljku) za bebu kako biste je bezbedno vozili automobilom. Beba u rukama nije sigurna pri većim brzinama, jer pri velikim brzinama i naglom kočenju (sudaru), beba kao da ima 400 kg, a to ne može niko da zadrži.
Starija deca i bebe
Pripremite stariju decu za bebin dolazak. Deca mogu da se osećaju manje vredno, zato im dajte poslove oko bebe da bi bila “važna i korisna”. Lepim rečima i pažnjom izbegnite da starija deca budu ljubomorna na bebu i da je “mrze”.
Kućni ljubimci i bebe
Ako imate kućne ljubimce, vodite računa o njihovom ponašanju; ako treba, privremeno ih odvojite ili nađite način da im ograničite kretanje i disciplinujete ponašanje.
Izaberite pedijatra
Pitajte roditelje i prijatelje kako da izaberete pedijatra. Posavetujte se sa pedijatrom pre porođaja šta ćete i kako u početku raditi. Raspitajte se o radnom vremenu najbliže ambulante i gde da idete u slučaju hitne pomoći. Pročitajte knjigu o bebama ili pregledajte na internetu šta treba u početku znati i šta u kojim slučajevima raditi.
Obdanište – jaslice
Na vreme razmislite i raspitajte se gde ćete smestiti dete (obdanište) ili ko će vam čuvati dete kada prođe porodiljsko bolovanje i vreme za negu bebe. Ako treba, na vreme se prijavite i zauzmite mesto.
Napravite planove za obroke
Kada rodbina ili prijatelji pitaju da li oni mogu da vam pomognu, kažite im da mogu. Oni mogu spremiti neki obrok pre nego što beba dođe ili kad već dođe. Pored obroka, biće vam neophodno da se na sat-dva ili dan odmorite. Pomoć su i saveti šta i kako raditi ili odlazak u kupovinu.
Plan za spavanje
Nisu sve bebe takve da spavaju po čitav dan. Pojedine bebe spavaju po petnaestak minuta do pola sata pa se bude, a to posle više dana postaje naporno. Da bi vam partner pomogao, a i vi njemu, smenjujte se prilikom ustajanje i bdenja nad bebom. Najbolje je da čim beba zaspi, sa njom odmah jedan roditelj ode na spavanje (iako vam se ne spava), jer posle, kada mu se spava, neće moći. Koristite gostinsku sobu ili drugu sobu za spavanje (udaljenu, da se ne čuje plač) da jedan od roditelja tamo spava kako bi se odmorio. Ako se beba hrani iz bočice, onda podelite vreme uz bebu svake druge noći (jedan spava, drugi je uz bebu).
Pripremite se za dojenje
Planirajte da dojite svoju bebu, jer je to najzdravije. Raspitajte se kod rođaka, lekara ili patronažne sestre kako se to radi i spremite pumpicu za izmuzavanje da biste sprečili upalu dojke.
Nabavite pelene
Nabavite pelene za bebu na vreme, i one koje se peru i one jednokratne. Isplanirajte da pelene imate u rezervi da ih ne biste noću kupovali ili prali pa sušili na brzinu. Za početak, spremite dve-tri vrste kako biste ustanovili koja vašoj bebi odgovara.
Naučite nešto o bebama pre porođaja
Edukujte se kod rođaka ili najbolje kod medicinskih radnika šta raditi sa bebom. Možete savete naći u knjigama i na internetu, ali je živa reč najbolja.
Nađite odgovore na pitanja:

  • Šta to znači plakati?
  • Kako koristiti cuclu?
  • Koliko sati beba treba da spava?
  • Kada beba treba da sisa?
  • Kada presvući bebu?
  • Kada kupati bebu?
  • Kako utopljavati bebu?

Spakujte se za bolnicu
Oko mesec dana pre nego što je termin za porođaj, spakujte potrebne stvari za bolnicu u jednu torbu i smestite je na “lako mesto”. Spremite za sebe udobnu odeću, grudnjak, donji veš, peškire, papirne maramice, papuče, čarape, sredstva za ličnu higijenu… Spremite i odeću i sredstva za ličnu higijenu za vašeg partnera ako prisustvuje porođaju. Posebno spremite odeću, pelene i ćebad za bebu.
Vreme za vas
Vaša beba će biti lepa i “slatka” i vi ćete je voleti neizmerno. Ali, bez obzira na sve, vi ćete želeti i vreme za sebe. Planirajte unapred večernje izlaske nakon porođaja, jer će nekoliko nedelja brzo proći. Kupite neke nove knjige za čitanje ili DVD koje želite da gledate. Idite kod pedikira ili frizera ili prošetajte. Ne osećajte krivicu zbog angažovanja rođaka, prijatelja ili dadilje da biste sebi dali malo slobodnog vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebadojenjeishranakućni ljubimcinega decepedijatarpeleneporođajspavanjestarija deca
Komentari (0)
Dodaj komentar