Preduslovi za duži život žena

Hrana koju jedete i učestalost vežbanja može uticati na vaše generalno zdravlje. Dijeta i vežbanje mogu da utiču na krvni pritisak i nivo holesterola. Ovi simptomi češće se javljaju kod starijih osoba i mogu da utiču na to koliko će neko dugo živeti.
Novo istraživanje je pregledalo više od 700 žena starosti od 70 do 79 godina. One su odgovarale na pitanja o tome koliko često vežbaju. Pod vežbanjem se podrazumevaju fizičke aktivnosti kao što su kućni i poslovi u bašti, kao i aktivnosti kao što je kuglanje.
Istraživači su žene podelili u tri grupe, na malo aktivne, umereno i veoma aktivne i proveravali su da li su žene živele još najmanje pet godina nakon istraživanja. Prilagodili su svoje podatke tome koliko su žene imale godina na početku istraživanja, pa su želeli da otkriju da li su vežbanje i način ishrane imali uticaj na dužinu života učesnica istraživanja.
Rezultati istraživanja
Žene iz grupe koja je bila fizički najaktivnija, imale su najveće šanse da dožive kraj petogodišnjeg istraživanja.
Zdrava ishrana je takođe poboljšala šanse da žene duže žive, iako nije imala toliko veliki efekat kao što je to slučaj za fizičkom aktivnošću.
Efekat je bio najveći kod žena koje su se zdravo hranile i redovno vežbale. Ukupno 96% žena koje su se zdravo hranile i redovno vežbale doživelo je kraj istraživanja, u poređenju sa 83% žena koje su jele najmanje voća i povrća, a ujedno i najmanje vežbale.
Pouzdanost istraživanja
Istraživači nisu prikupljali nikakve informacije o drugim delovima ishrane, pa ne možemo biti sigurni da efekat preživljavanja zavisi samo od voća i povrća ili zavisi i od ostalih namirnica koje su žene konsumirale.
Osim toga, ne možemo biti sigurni da su informacije prikupljene putem upitnika koje su žene popunjavale dovoljno precizne. Takođe, žene su se o svojim fizičkim aktivnostima izjasnile samo jednom i to na početku istraživanja, pa tako nije zabeleženo koliko su se njihova aktivnost i način ishrane promenili u toku trajanja istraživanja, odnosno u periodu od pet godina, što bi moglo da utiče na pouzdanost rezultata.
U istraživanju su učestvovale samo žene starosti od 70 do 79 godina, tako da ne znamo da li bi se slični rezlutati javili i kod muškaraca, ali i žena drugih starosnih grupa.
Zaključak
Ovo istraživanje je pokazalo da održavanje fizički aktivnog načina života, uz aktivnosti poput kućnih poslova, i zdrava ishrana sa puno voća i povrća – mogu da pomognu starijim ženama da ostanu zdrave i da duže žive.
Najviše koristi svakako mogu imati one žene koje se pridržavaju i jednog i drugog saveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

duži životfizičke aktivnostifizičko vežbanjemineralivitaminivlaknazdrava hranazdrava ishranazeleno povrće
Komentari (0)
Dodaj komentar