Probali ste sve dostupne metode, ali i dalje imate PERUT? Rešenje je u samo jednoj namirnici

Savetujemo kako da perut držite pod kontrolom ili da je se potpuno rešite. Često perite kosu, koristite šampone na bazi katrana, nanesite maslinovo ulje četkom i sunčajte se, samo su neki od saveta protiv peruti.

Verovatno ne postoji osoba koja bar jednom u životu nije imala perut u kosi, a to dokazuje i podatak da čak 87 odsto ljudi ima povremene ili stalne probleme.

Verovatno će se svi složiti da je perut estetski neprihvatljiva, ali će mnogi reći i da su sve probali i još ne mogu da se otarase belih ljuski.

Evo šta možete da uradite:

Redovno perite kosu

Perut se može veoma efikasno držati pod kontrolom, uz redovnu upotrebu proizvoda koji se koriste za prevenciju i lečenje peruti.

Stoga, evo nekoliko praktičnih saveta. Često perite kosu jer će to pomoći u kontroli peruti.

Međutim, može se desiti da se teme navikne, i da više nema efekta. Zato naizmenično koristite tri šampona protiv peruti, jer svaki ima malo drugačiji sastav. Ako imate blagi šampon koji je efikasan, koristite ga svakodnevno.

Ako vam ovaj prvi savet ne pomogne, počnite sa jačim šamponima. Šamponi sa selen sulfidom ili cink piritionom deluju najbrže, ometajući brzinu formiranja novih ćelija kože glave. Oni sa salicilnom kiselinom i sumporom omekšavaju perut, pa se lakše ispiru.

One sa antibakterijskim supstancama uništavaju bakterije na koži glave i smanjuju mogućnost infekcije, dok one na bazi katrana usporavaju rast ćelija.

Za izuzetno problematične slučajeve preporučuju se šamponi na bazi katrana. Ostavite na glavi 5 do 10 minuta, tako da katran ima vremena da deluje. Međutim, nemojte preterivati, naizmenično ga koristite sa običnim šamponom.

Plavuše treba da obrate posebnu pažnju jer katran može potamniti kosu do smeđe boje.

Uvek šamponirajte dva puta. Ostavite prvo šamponiranje pet do 10 minuta da deluje, a drugo odmah isperite.

Da bi šampon bio još efikasniji, stavite kapu za plivanje nakon šamponiranja, ostavite sat vremena i isperite.

Specijalne kupke i prirodni lekovi

Isperite znoj nakon sportskih aktivnosti ili fizičkog rada, jer znoj iritira kožu glave i podstiče nastanak peruti.

Budite oprezni sa proizvodima za kosu. Ne morate da prestanete da koristite gelove, pene ili lakove za kosu, ali pokušajte da ih koristite što je moguće manje, jer se masnoća vezuje za njih.

Ne češite glavu prilikom šamponiranja, već masirajte vrhovima prstiju. Ovo će vam pomoći da uklonite nagomilane ljuske.

Pripremite posebnu kupku. Četiri kašičice suvog timijana i 10 decilitara vode kuvajte deset minuta, procedite i ohladite.

Natopite kožu glave na čistu i suvu kosu, umasirajte i nemojte ispirati. Polovinu ostavite za sledeći dan. Četkicom nanesite maslinovo ulje na kožu glave, stavite kapu za kupanje i držite 30 minuta. Isperite šamponom protiv peruti.

Stres takođe može doprineti stvaranju peruti.

I još neki prirodni lekovi.

Luk je bogat sumporom, a ima lekovita svojstva u borbi protiv gljivica koje izazivaju perut.

Koliko god čudno zvučalo, isecite luk na pola i utrljajte ga na kožu glave. Operite kosu jednom nedeljno sapunima na bazi sumpora i izbegavajte proizvode za kosu koji sadrže alkohol i jake fenove za kosu koji isušuju kožu glave.

Za beli luk i origano se kaže da imaju lekovita svojstva, jedite ih, ali i trljajte na kožu glave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kosanegaperut
Komentari (0)
Dodaj komentar