Proleće i spavanje

Kada na početku proleća pređemo na letnje računanje vremena, gubimo jedan sat sna. Većina nas oseća posledice toga u veoma kratkom roku, ali za neke, nedostatak sna je hronični problem koji se pogoršava pomeranjem sata.
Navodimo 10 saveta o spavanju koji će vam pomoći da prebrodite proleće i bolje spavate tokom cele godine.
Postepen prelazak na novo vreme
Da bi se smanjio uticaj prelaska na letnje računanje vremena, probajte da se postepeno prilagođavate. Idite u krevet i stavite decu na spavanje 15 minuta ranije, i to nekoliko dana pre promene vremena. Potrudite se da budete dobro odmoreni u periodu od nedelju dana pre promene vremena.
Odremajte nakon vremena promene
Ako se osećate pospano nakon promene na letnje računanje vremena, možete kratko odspavati u popodnevnim satima, ali ne previše blizu vremena redovnog odlaska na spavanje. Izbegavajte popodnevno spavanje od sat ili više vremena. Vaš biološki časovnik će se sam prilagoditi u roku od nekoliko dana.
Otkrijte koliko vam je sna potrebno
Nije svakom potrebna ista količina sna kako bi se dobro odmorio, a to se može menjati i sa godinama. Da biste pronašli idealan broj sati, spavajte bez alarma vikendom i vidite kada ćete se prirodno probuditi.
Održavajte redovno vreme spavanja
Idite u krevet i budite se u isto vreme svakog dana, jer tako pomažete vašem telu da reguliše svoj obrazac spavanja. Ako je moguće, pokušajte da se probudite u isto vreme i vikendom, jer će vam to omogućiti da lakše podnesete ponedeljak ujutru. Takođe, možete videti kako dremanje utiče na kvalitet vašeg sna. Za neke, ono može otežati spavanje, ali za druge kratka dremka od oko 20 minuta, može delovati revitalizujuće, bez lošeg uticaja na svakodnevni san.
Bežbajte u toku dana
Čak i umereno vežbanje kao što je hodanje, može vam pomoći da bolje spavate. Cilj je najmanje 30 minuta umerene vežbe, tri puta nedeljno ili više, ali izbegavajte vežbe u roku od tri sata pre spavanja.
Izbegavajte stimulativne supstance
Alkohol i kofein (koji se nalazi u kafi, čaju, čokoladi i nekim lekovima protiv bolova) mogu ometati navike spavanja. Ako imate problema sa spavanjem, izbegavajte alkohol, energetska pića i kafu četiri do šest sati pre spavanja. Pušači treba da izbegavaju duvan pre odlaska na spavanje.
Jedite lagano uveče
Loša probava od začinjene i masne hrane ili previše hrane u stomaku mogu da izazovu nesanicu. Za bolji san, jedite lagane i jednostavne namirnice nekoliko sati pre spavanja. Ako ogladnite, pojedite nešto što se lako vari, kao što su ugljeni hidrati i mlečni proizvodi. Takođe, izbegavajte previše tečnosti pred spavanje, tako da ne morate da ustajete iz krevete da biste otišli u toalet.
Opustite se pred spavanje
Stres i veliko uzbuđenje mogu učiniti da se neka osoba teško uspava. Pokušajte da izbegnete intenzivne televizijske programe ili filmove pred spavanje. Opustite se uz umirujuću toplu kupku i čitajući neku knjigu.
Zabrinutost može povećati proizvodnju hormona kortizola, koji povećava budnost. Ako vas anksioznost drži budnim, napišite svoj raspored za sledeći dan pre odlaska u krevet, uključujući i rešenja za izazove sa kojima ćete se možda suočiti. Ako vas pritiskaju rokovi, idite na spavanje rano i rano se probudite za posao. Nemojte da radite do kasno u noć, jer je većina umova svežija ujutru, pa će vam možda biti potrebno manje vremena da završite posao.
Stvorite prijatno okruženje za spavanje
Postoji razlog zašto neke životinje spavaju u pećinama, jer ne postoje dokazi koji negiraju opuštajuću mešavinu tame i tišine. Postoji mnogo toga dostupnog za blokiranje stimulacije i poboljšanje sna, kao što su zavese, roletne, čepići za uši, maska za oči i drugo.
Temperatura je takođe bitna, a optimalnom se smatra raspon od 16 do 24 stepena. Ne zaboravite važnost udobnosti, pa investirajte u dobar dušek i vratićete se slatkim snovima.
Ako imate nemirne ili bučne ljubimce koji vas bude u toku noći, držite ih van spavaće sobe, zajedno sa svim elektronskim uređajima, uključujući televizor, računar, DVD plejer i muzički uređaj. Izolovati svoje aktivnosti na spavanje i druge aktivnosti u vezi sa krevetom jeste dobar način da spavaća soba bude pogodna za mir.
Ustanite ako ne možete da spavate
Svi smo imali te noći kada ne možemo zaspati. Izbegavajte gledanje u sat, jer to može stvoriti više anksioznosti. Ako ste budni više od 20 minuta, ustanite i idite u drugu sobu da uradite nešto relaksirajuće što će vam pomoći da postanete pospani. Ne palite jaka svetla, uzmite malo toplog mleka, pročitajte knjigu ili zapišite šta god vam je na umu dok vam kapci ne postanu teški.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholkafakofeinmiran sannesanicaprolećepromena vremenaspavanjeuzbuđenje
Komentari (0)
Dodaj komentar