Razbijen mit o pranju ruku

Pranje ruku u hladnoj vodi jednako je efikasno u ubijanju bakterija kao i pranje u toploj ili vrućoj vodi, tvrde američki naučnici koji su do tog saznanja došli eksperimentom. U studiji u kojoj je učestvovalo svega 20 ljudi, utvrdili su da su ruke posle pranja vodom čija je temperatura 15 stepeni Celzijusovih bile jednako čiste kao kada su koristili vodu zagrejanu na 38 stepeni.

Ovo saznanje moglo bi da donese velike uštede u potrošnji struje, pre svega u restoranima, s obzirom na to da je važeća preporuka američkih službi za javno zdravlje da se ruke u industriji hrane peru toplom ili vrućom vodom.

Ispitujući koristi od tog saveta, naučnici su menjali ne samo temperaturu vode, već i količinu sapuna kojom su učesnici prali ruke prethodno prekrivene nečistoćom.

Pokazalo se da nema razlike u efikasnosti uklanjanja bakterija bez obzira na to da li je temperatura vode bila 15, 26 ili 38 stepeni.

Ipak, oni napominju da je ova studija suviše mala i da bi tek trebalo preduzeti dalja istraživanja o tome kako se najlakše otarasiti bakterija.

(A. Marinković, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pranje ruku
Komentari (0)
Dodaj komentar