Služe za negu kože, a u njima je više bakterija nego na podu toaleta!

Dobro razmislite o stvarima koje nanosite na lice

Da li znate šta uzrokuje najveća oštećenja na koži? Sunčeva svetlost, toksične komponente u kozmetici, loše navike? Da, sve navedeno zaista je štetno za nju, ali neprikosnoveni neprijatelj su bakterije koje se nalaze na mestima na kojima ih najmanje očekujemo.

Pravilo 3 sekunde

Ukoliko vam čestkica kojom nanosite šminku, šešir ili ruž padnu na pod, čak iako ih odmah podighnete, bakterije suse već nastanile. Ukoliko nastavite šminkanje na kožu nanosite štetne čestice protiv kojih ćete se dugo boriti.

Vodite računa sa čime brišete lice

Prema rečina mnogih dermatologa, peškir za lice je pravo leglo bakterija i mikroba ukoliko se koristi predugo. Razlog je taj što se na vlažnom materijalu štetni mikroorganizmi razmnožavaju neverovatno brzo. Preporučuje se korišćenje peškira u roku od 2 dana i korišćenje dva zasebna, jedan za lice, a drugi za telo.

Jastučnica

Neverovatno velika količina mikroba se nalazi na jastučnici. Znoj, noćna krema i mrve ćelije kože doprinose stvaranju bakterija. Menjanje jastučnica se preporučuje jednom u 3 dana. Korišćenje omekšivača je zabranjeno ukoliko želite zdravu kožu.

Prekomerna higijena

Tačno je da se prašina nakuplja na licu tokom dana, ali to ne znači da morate da operete lice nekoliko puta dnevno. Optimalno će biti pranje 2 puta dnevno, ujutru i uveče. U suprotnom, koža gubi zaštitnu barijeru i postaje osetljiva na mikrobe i bakterije.

Ovo postaje posebno opasno ako pilinge koristite vrlo često, jer na taj način uklanjate ceo zaštitni sloj dermisa i ostavljate kožu bez odbrane.

Telefon

Ovi uređaji su sastavni deo našeg svakodnevnog života, ali su istovremeno pravo leglo mikroba. Prema jednoj studiji, više od 30 hiljada bakterija padne na 1 kvadratni centimetar površine telefona, a zagrevanje samo pojačava negativan efekat.

Ako razgovarate telefonom nekoliko puta dnevno, pritiskajući ekran na lice, tada izazivate dermatološke probleme. Brišite telefon antibakterijskim maramicama što je češće moguće.

Naočare

Opasni su za osetljivu kožu jer se nalaze u neposrednoj blizini nežne kože oko očiju. Pored toga, rizici se povećavaju zbog nakupljanja sebuma i mrtvih ćelija na njima. Antibakterijske maramice su rešenje i u ovom slučaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakterijenega koze
Komentari (0)
Dodaj komentar