Solarijumi i zdravlje mladih

Dva nova istraživanja donose nam informacije o tome koliko su mladi ljudi izloženi ultraljubičastim zracima, bilo da je to na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, odnosno u solarijumima.
Utvrđeni su i neki zabrinjavajući trendovi koji se odnose na navike mladih muškaraca i žena i njihove neadekvatne strategije za zaštitu od sunca, što ih stavlja pod veći rizik od raka kože.
Treba imati u vidu da sunčanje u solarijumima povećava rizik od melanoma za 75% kod osoba mlađih od 35 godina.
Prvo istraživanje bavilo se ispitivanjem trendova među mladima uzrasta od 18 do 29 godina u periodu od 2000. do 2010. godine. Ustanovljeno je da je oko 66% učesnika istraživanja zadobilo najmanje jednu opekotinu od sunca u periodu od godinu dana.
Istraživači su takođe utvrdili i nisku stopu redovne upotrebe zaštitne kreme kod mladih osoba. Samo 37% žena i oko 16% muškaraca starosti od 18 do 29 godina izjavilo je da uvek koristi zaštitnu kremu ili bar veći deo vremena.
Ko posećuje solarijume?
Drugo istraživanje bavilo se brojem odraslih osoba u Sjedinjenim Državama koje su posetile solarijum barem jednom u periodu od godinu dana.
Nakon pregledanih podataka više od 25.000 osoba koje su učestvovale u ovom istraživanju sprovedenom 2010. godine, istraživači su otkrili da se u solarijumima najčešće sunčaju žene i mlade osobe.
Rezultati pokazuju da je gotovo 6% odraslih ispitanika barem jednom posetilo solarijum u periodu od godinu dana, dok su mladi uzrasta od 18 do 29 godina imali najveću stopu učestalosti posete u odnosu na sve ostale starosne grupe.
Sa željom da im koža dobije bronzanu boju, solarijume najčešće posećuju žene starosti od 18 do 21 godine. Ova grupa osoba koja najčešće koristi uređaje za sunčanje u zatvorenom prostoru u proseku ode na 28 seansi godišnje. Sledeći najčešći posetioci solarijuma jesu žene starosti od 22 do 35 godina.
Među ostalim nalazima ova dva istraživanja izdvajamo:

  • Među mlađim osobama koje su koristile neki od uređaja za sunčanje u zatvorenom prostoru, skoro 58% žena i 40% muškaraca izjavilo je da su solarijum posetili više od 10 puta u periodu od godinu dana.
  • Muškarci se najčešće štite od sunca tako što nose dugačke pantalone, dok žene više verovatno koriste zaštitne kreme ili više vremena provode u hladovini.

Napomena
Bez obzira na to što se radi o istraživanju u SAD, zaključak se nameće: izbegavajte dugotrajno sunčanje, izbegavajte sunčanje u periodu od 11.00 do 15.00 sati kada je sunčevo zračenje najjače, nemojte se dugo izlagati suncu, koristite uvek šešire ili kape za zaštitu lica od sunca, koristite tamne naočare za zaštitu očiju, upotrebljavajte kreme za zaštitu kože tokom sunčanja, izbegavajte (smanjite) upotrebu solarijuma!
Podsećamo da decu najviše treba paziti od sunca i UV zračenja jer je njihova koža osetljivija od kože odraslih (majce, kape, suncobrani, hladovina…).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

melanomopekotinesolarijumsunčanjesunčanje i zdravljeUV zraci
Komentari (0)
Dodaj komentar