Starije osobe i vožnja automobila

Broj starijih vozača je u porastu. U novom izveštaju Parlamentarnog saveta za bezbednost saobraćaja Velike Britanije, stoji da je broj sedamdesetogodišnjaka koji imaju vozačku dozvolu porastao sa 15% iz 1975. godine na skoro 60% do 2010. godine.
Trenutno 80% osoba starosti od 60 do 69 godina poseduje vozačku dozvolu i procenjuje se da će oni nastaviti da voze narednih 20 godina. Preko 80% osoba starosti od 30 do 39 godina ima važeću dozvolu, a voziće najmanje do 2050. godine.
U izveštaju se zaključuje da je broj starijih vozača sve veći i da je nacionalna strategija za starenje populacije od vitalnog značaja.
Zdravstveni radnici
U izveštaju se pored ostalog navodi kako je neophodno da se podrži medicinska profesija, tako da ona postane efikasnija u davanju saveta kako za fizičke tako i za psihičke sposobnosti za vožnju. Testiranje vida treba sprovoditi redovno, kao i fizičke sposobnosti kao što su npr. refleksi.
Pored toga, zdravstveni radnici, kao i članovi porodice, trebalo bi da budu svesni psiholoških efekata nakon što neka osoba prestane da vozi.
Samoprocena
Za sada ne postoji zakonski regulisana starosna granica za ljude da prestanu da voze. U Velikoj Britaniji osobe koje napune 70 godina samoizjašnjavaju se o tome da li su sposobne da voze kako bi, nakon obavljenih testova, mogle da produže trajanje vozačke dozvole, i tako na svake tri godine.
Prema važećim zakonima u našoj zemlji, osobama koje navrše 65 godina, dozvola se nakon lekarskih pregleda kojima se utvrđuje da li je neko sposoban da upravlja vozilom, izdaje sa rokom trajanja od maksimalno pet godina.
U izveštaju se navode sledeći saveti na osnovu kojih bi moglo da se utvrdi da li je vreme da se odreknete vožnje:

  • Ako su vam reakcije primetno sporije.
  • Ako vam je učestvovanje u saobraćuju suviše stresno.
  • Ako vam se vid pogoršava.
  • Ako imate neku bolest koja može uticati na vašu sposobnost da bezbedno upravljate vozilom.

Mišljenje stručnjaka
Izveštaj je urađen kao odgovor na to što su diskusije o starenju stanovništva fokusirane da penzionu i socijalnu zaštitu, dok se malo toga govori o uticaju stanovništva sa promenom mobilnosti i nezavisnosti koja dolazi sa starenjem.
Komentarišući izveštaj, Robert Giford, izvršni direktor Parlamentarnog saveta za bezbednost saobraćaja Velike Britanije, kaže da se u toku naredne decenije ravnoteža populacije neće značajno promeniti. On se nada da će ovaj izveštaj pokrenuti diskusiju o značaju samoregulacije kada je u pitanju odricanje od vozačke dozvole.
On dodaje i to da je neophodno da starije ljude ne doživljavamo kao problem, već kao ravnopravne članove mešovitog društva, gledano sa aspekta starosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bezbednostbezbednost u saobracajurefleksistarenjestarije osobestarostvidvožnja automobila
Komentari (0)
Dodaj komentar