Štetan uticaj sunca na decu

Uprkos brojnim upozorenjima stručnjaka da decu treba zaštiti od preteranih sunčevih zraka, nova studija pokazuje da samo jedno od četvoro dece redovno koristi zaštitu od sunca.
Tokom jednog skorijeg istraživanja, istraživači su došli do rezultata (zaključka) da je više od polovine dece imalo opekotine od sunca prethodnog leta. Stručnjaci kažu da su ovi rezultati zabrinjavajući.
„Problem je u tome što opekotine od sunca dobijene u detinjstvu povećaaju rizik od razvoja raka kože u kasnijem životu“, kaže Sofi J. Balk, pedijatar u bolnici za decu u Njujorku.
Nedavna studija je pokazala da deca koja imaju opekotine u ranom uzrastu imaju skoro dvostruko veće šanse za razvoj melanoma kože u odraslom dobu. Melanom je najsmrtonosniji oblik raka kože i odgovoran je za gotovo 9.000 smrtnih slučajeva u SAD svake godine. Izloženost ultraljubičastom svetlu od sunca ili solarijuma predstavlja najveći modifikovani faktor rizika za melanom.
U studiji su istraživači ispitali 360 dece školskog uzrasta starosti 11 godina o upotrebi krema za sunčanje i navikama izlaganja suncu u 2004. godini i opet u 2007. godini.
Rezultati su pokazali da se ranije polovina dece nije štitila od sunca tokom boravka na otvorenom prostoru a da je sada taj broj nešto manji. Pored toga, više od polovine dece je reklo da je imalo opekotine od sunca i u toku 2004. i u toku 2007. godine.
Istraživači kažu da rezultati pokazuju da je vreme starosti između 11 i 14 godine kritično vreme za razvoj stavova o sunčanju i korišćenju zaštite od sunčanja, posebno među devojčicama. Na primer, devojke dva puta više vole taman ten sa 14 godina nego sa 11 godina. Takođe, one mnogo češće kažu da su provele vreme na suncu prethodnog leta.
Do trenutka kada su dečaci i devojčice u studiju imali 14 godina, oni su sa 60-70% manje verovatnoće rekli da „često ili uvek“ nose naočare za sunce i koriste kreme za sunčanje kada su na plaži ili bazenu nego kada su imali 11 godina.
„Veću zabrinutost izazivaju podaci da je grupa dece s najvećim rizikom od raka kože, svesno bila spremna da se sunča sa povećanim rizikom od opekotina od sunca tokom ovog ključnog perioda“, ističe istraživač Stiven Duza, doktor iz Memorijal centra za rak u Njujorku.
Potrebna je veća zaštita dece od sunca
„Sledeći korak je naučiti kako najbolje promovisati zaštitu od sunca u pedijatrijskim kancelarijama i društvu na: plažama, vanškolskim aktivnostima ili sportskim događajima“, kaže Duza u saopštenju „Ovo naročito važi za adolescente kod kojih je razvijen stav da je taman ten kože moderan.“
Sofi, J. Balk kaže da bi smanjenje količine sunčanja tinejdžera trebalo da bude samo jedan deo prevencije od nastajanja raka kože.
Drugi načini za zaštitu kože od štetnih uticaja sunca uključuju:

  • nošenje zaštitne odeće za sunce
  • ograničavanje aktivnosti dece na otvorenom između 10 i 16 časova, kada su sunčevi zraci najopasniji
  • nošenje naočara za sunce za zaštitu očiju
  • korišćenje zaštitnih krema i losiona za sunčanje
  • nošenje šešira sa širokim obodom za zaštitu lica i vrata od sunca

Zaključak
„Roditelji treba da shvate da taman ten kože nije zdrav za decu i primerom pokažu svojoj deci da se štite od sunca, tako da to postane stalna i doživotna navika za decu“, ističe Balk.
Napominjemo da je leti kod dece ugroženo celo telo od sunca (ili veliki deo tela kada nose kratke rukave), a zimi lice i oči. Zimi, na planini, zbog velike nadmorske visine i refleksije sunca od snega – zraci kojima smo izloženi su intenzivniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kreme za sunčanjemelanomopekotinerak kožesunčanjesunceUV zracizastita od sunca
Komentari (0)
Dodaj komentar