Stidite se prespavane noći?

Većini ljudi nije ni na kraj pameti, ali kada bismo znali šta sve radimo u toku noći, mnogi od nas bi pocrveneli od sramote. Kada se poveravate ili jednostavno razgovarate sa prijateljima o problemima u vezi sa snom i spavanju uopšte, razgovori se uglavnom odnose na to kako se tokom noći previše vrpoljite u krevetu, usled čega se ne odmorite onako kako treba.
Šta se, međutim, dešava sa onim što samo vaše telo radi tokom noći, za vreme sna, poput hrkanja, balavljenja, ispuštanja gasova, ili čak mokrenja u krevetu. Sve su to stvari koje će gotovo svakoga biti sramota da pomene, a kamoli da zalazi u detalje.
Dok vaš partner to ne otkrije, vi zapravo možete živeti u ubeđenju da nemate takve noćne navike. Ponekad su ovakve navike sastavni deo sna kao prirodnog procesa. U drugim slučajevima, ono što vi smatrate pukom neprijatnošću kao što je hrkanje može zapravo biti indikator određenog problema. Zato je jako bitno da se na vreme uvidi šta je zapravo normalna pojava, a za šta je neophodno dalje podrobnije ispitivanje.
Hrkanje
Prema nalazima Internacionalne zdravstvene organizacije, čak 37 miliona osoba u svetu ima problema sa hrkanjem. Do njega dolazi usled sužavanja disajnih puteva i vibracija tkiva u nosnim dupljama i grlu. Dovodi se u vezu sa prehladama i alergijama, ali može biti znak i za postojanje ozbiljnijeg zdravstvenog problema kao što je poremećaj spavanja ili apnea.
Balavljenje
Balavljenje za vreme sna može se posmatrati kao normalna pojava, se jedne strane, ali se može javiti i kao posledica određenog zdravstvenog poremećaja ili stanja koje izaziva intenzivno lučenje tečnosti. Ukoliko vam se ovo često dešava, poželjno je otkriti da li je uzrok začepljenje u disajnim putevima ili je u pitanju apnea.
Mesečarenje
Krajnje neobične stvari koje se dešavaju tokom noći, a koje privlače pažnju ljudi, uglavnom su one potencijalno opasne ili u najmanju ruku zastrašujuće, poput epizoda mesečarenja. Dok smo u toku REM faze sna, normalno stanje je stanje paralize. Ukoliko dođe do nekog poremećaja, kada je u pitanju normalna paraliza koja nas štiti od bilo kakvog delanja za vreme sna, postajemo potencijalno opasni i možemo povrediti ne samo sebe već i ljude oko sebe. U ekstremnim slučajevima, osoba može čak otići do kuhinje, uključiti ringlu i zaboraviti da je ugasi pre nego što se vrati u krevet, a da pri tome ništa od pomenutog ne zadrži u sećanju.
Savet: ukoliko imate ovakve potencijalno opasne epizode u ponašanju tokom sna, krajnje je vreme da posetite lekara kako bi se otkrilo šta je srž vašeg problema.
Pričanje u snu
Ova neprijatna navika, imala oblik pravog razgovora ili samo mumlanja, sama je po sebi bezazlena. Ipak, ukoliko je u pitanju dranje ili vrištanje od straha, to je u direktnoj vezi sa košmarnim snovima koji su mnogo češća pojava kod dece nego kod odraslih. Javljaju se najčešće u toku REM faze sna, tako da ih se ujutru sigurno nećete sećati.
Savet: ispričajte se što više u toku dana, kako noću ne biste gubili od sna. Ukoliko je pojava česta i uznemiravajuća, treba se posavetovati sa lekarom ili treba smanjiti dnevna uzbuđenja.
Mokrenje u krevetu
Ovaj problem je po prirodi jako neprijatan i stresan. Međutim, ukoliko se dešava veoma retko, ne treba se brinuti, posebno ukoliko ste prethodno sanjali da idete u toalet, navode stručnjaci. Međutim, često mokrenje u krevetu može biti indikator nekog ozbiljnijeg problema, poput noćnih blokada ili napada. Pomeranja u utrobi, tokom noći, jesu nesvakidašnja pojava, tako da bi već nakon prvog opažanja trebalo posetiti lekara.
Savet: jednu epizodu možete pripisati zaboravu ili prevelikoj količini tečnosti popijene pre spavanja, ali ukoliko to pređe u serijal, poseta lekaru je neminovna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

balavljenjehrkanjemesecarenjemiran sanmokrenje u krevetunemiran sanpričanje u snuproblemi u snuProblemi u toku spavanjaspavanje
Komentari (0)
Dodaj komentar